funkcje
Rare: 1. Oblicz punkt przecięcia prostych: 4x − y = 8 i 6x + 4y − 2 = 0, a następnie oblicz równanie
prostej, która przez niego przechodzi i jest prostopadła do prostej y = 2x − 3
2. Dla jakich wartości parametru a funkcja y = 4(5 + 3a)x +2a jest malejąca.
3. Określ wzajemne położenie prostych (bez rysunku) 6x − 2y = 8 oraz 2x = −6y + 5
13 cze 18:50
mila: punkt przeciecia to częśc wspólna czyli układ równan trzeba najpierw rozwiazać
4x−y=8 wyznaczam y 4x−8=y
6x+4y−2=0
y=4x−8 podstaw do drugiego równania wylicz x a póżniej y
13 cze 19:16
Rare: jestem humanistą raczej i nic nie kapuje
13 cze 21:42
mila: nie przesadzaj podstaw do drugiego równani zamiast y 4x−8 pomogę ci
13 cze 22:04
Rare: zrozumiałem akurat to zadanie już z Twoją pierwszą odpowiedzą.
3 zadania z 6 na sprawdzianie (te najwyżej punktowane) już rozumiem, więc nie może być źle
13 cze 22:07
mila: To co robimy ?
13 cze 22:10
Rare: a to tylko pytanie bym zadał i bym prosił małą podpowiedź o ile by sie dało

Jak naszkicować wykres funkcji:
f(x) = −x + 2 dla −
∞ < x < −3
13 cze 22:17
mila: wez za x liczby mniejsze od −3 np −8 −6 −4 −3.9 i podstaw f(x)=y
y=−(−8)+2
y=8+2
y=10 zaznaczasz w układzie współrzednych na x=−8 narysuj cieńką pionową linię a na
y=10 poziomą tam ,gdzie sie przetną jest punkt (−8;10) pozostałe tak samo oblicz połącz
punkty linią
13 cze 22:25
Rare: rozumiem rozumiem

i życie staje się łatwiejsze
13 cze 22:36
mila: polecam sie na przyszłoosć

a to u góry wiesz jak zrobić ?
13 cze 22:38
Rare: 1 zadanie JUŻ tak.
13 cze 22:42
mila: a lie ci wyszło
13 cze 22:44
Rare: robiłem tak:
4x − y = 8
y = 4x − 8
6x + 4y − 2 = 0
4y = −6x + 4x + 2 − 8
4y = −2x − 6
13 cze 22:49
mila: W tym drugi m musisz wiedziec od czego zależy czy funkcja jest malejąca np y =3x jeżeli
podstawisz za x 1 y= 3 dla x=2 y=6 widzisz ,ze y rosną gdy x rosną czyli funkcja jest
rosnąca a teraz
y=−2x x =2 y=−4 x=3 y=−6 x rosną a y maleją funkcja jest malejąca
wniosek funkcja jest malejaca dla x<0
przed x w zadaniu masz 4(5+3a) jezeli funkcja ma być malejąca to musi to być<0
wiadomoże 4.>0 czyli 5+3a<0
3a<−5
a<−5/3 czyli wszystkie liczby od minus
niskonczoności do −5/3 ale −5/3nie
13 cze 22:57
mila: to polega na tym ,zeby została jedna niewiadoma,którą mozna wyliczyć
4x−8=y
6x+4y−2=0
y=4x−8
6x+4(4x−8)−2=0
y=4x−8
6x+16x−32−2=0 spróbuj dalej
13 cze 23:02
Rare: nie ma już y więc tylko dokończyć?
22x − 30 = 0
22x = 30 /22
x = 0,7 albo jakos tak?
jestem noga z matematyki.
13 cze 23:08
mila: 22x−32=0 liczby ujemne dodajesz do siebie i znak minus
jezeli sa ujemne i dodatnie to je odejmujesz −5+3=−2 −2 bo masz wiecej długu niz
przychodu
−7+11=4 pożyczyłeś ale w domu miałeś wiecej więc jestes na plusie
13 cze 23:13
mila: oj nie skonczyłam 22x−32−2=0
22x−34=0
13 cze 23:14
Rare: haha debil ^^ ok
a i mam zadanie, które zacząłem jako tako: oblicz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
A (3,1) i B (−4, 2), a następnie równoległej do niej która przechodzi przez punkt (1, 0)
(x2 − x1)(y − y1) = (y2 − y1)(x − x1)
(−4 − 3)(y − 1) = (2 − 1) (x − 3) =
−7y − 1 = 1x − 3 =
−7y = 1x − 2
13 cze 23:18
mila: czyli mamy 22x=34 /:22
x=34/22
x=17/11
x=1 611
y=4x−8
y=4*1611
y=42411
y=6211
13 cze 23:19
Rare: okropne są te zadania dla kogoś takiego jak ja.
13 cze 23:23
mila: zrobiłeś błąd −7(y−1)=x−3
−7y+7=x−3
−7y=x−10
y=−1/7+7/10
13 cze 23:29
mila: x zgubiłam y=−1x/7=7/10 ( Minus *minus=+ to samo
przy dzieleniu) dwie proste są równoległe gdy mają takie samo a czyli ta druga prosta tez
będzie miała a=−1/7 a anajdziesz jej b ,gdy podstawisz za xi y współrzedne punktu przez
,który przechodzi
13 cze 23:33
Rare: a jak przez to ma przejść ta równoległa?
13 cze 23:34
Rare: aaa ok
13 cze 23:35
mila: zgubiłam x y= −1x/7+7/10 wiesz co dalej? proste równoległe mają takie samo a czyli a=−1/7
13 cze 23:35
mila: i jak Ci idzie masz podstawic za x 1 a za y 0
13 cze 23:41
mila: bo mi tu już oczy klapią
13 cze 23:42
Rare: y = ax + b
y = −1/7 + b
0 = − 1/7 * 1 + b
b = −1/7
y = −1/7x − 1/7
czemu tak mi wyszłoo?
13 cze 23:44
Rare: ok ok dam rade chociaż nie ale 3 czy 4 zadania wystarczą na tróje a to i tak dobrze z moimi
możliwościami. Za pomoc niezmiernie dziękuje!
13 cze 23:45
mila: przeniosłeś b a nie zmieniłeś znaku 0=−1/7+b latwiej Ci b zostawić
1/7=b
czyli prosta ma równanie y=−1/7x+1/7
13 cze 23:51
mila: pamietaj zawsze jak przenosisz coś na drugą stronę zmieniasz przy tej liczbie znak miała minus
będzie plus .miała plus będzie minus .A przy nierównosci jak dzielisz prze minus to
zmieniasz znak
np −3x <12 / : (−3)
x>−4
13 cze 23:54
mila: jesteś to sie odezwij
13 cze 23:55
Rare: odzywam się
13 cze 23:56
Rare: i rozumiem. mi też godzina daje sie we znaki
13 cze 23:58
mila: co teraz robimy
13 cze 23:59
Rare: może to: 3. Określ wzajemne położenie prostych (bez rysunku) 6x − 2y = 8 oraz 2x = −6y + 5
14 cze 00:02
mila: wyznaczamy y
6x−2y=8
6x−8=2y
3x−4=y wyznacz drugi
14 cze 00:07
Rare: 2x = −6y + 5
6y = −2x − 5
y =−2/6x − 5/6
14 cze 00:12
mila: tak na prawde to 6x−2y=8 robimy 6x−2y−8=0 A=6 B=−2 C=−8 dwie proste są równoległe
jeżeli A1B2−A2B1=0
sa prostopadłe jeżeli A1B1+A2B2=0
przecinają sie jeżeli A/A2≠B1/B2
14 cze 00:13
mila: 5 była po prawej stronie = i nadal tam jest wiec nie zmieniasz jej znaku
14 cze 00:15
mila: czyli powinno wyjść y=−2/6x+5
y=−1/3x+5 a=−1/3
proste są prostopadłe poniewaz y=3x−4 ma a= 3
dwie proste są prostopadłe jeżeli a tej drugiej = −1/a tej pierwszej
14 cze 00:19
mila: nie wiem czy znasz to okreslanie położenia ztymi duzymi literami
byłoby tak 6x−2y−8=0 i druga 2x=6y+5 2x−6y−5=0 A2=2 B2=−6 C=−5
A1*B2−A2B1=6*(−6)−2*(−2)=−36+4=−32 nie są równoległe
A1B1+A2B2=6*(2)+2*(−6)=12−12=0 proste sa prostopadłe
14 cze 00:29
Rare: no włąśnie tak to sobie rozpisałem i nie bardzo wiedziałem o co chodzi wcześniej ale już jestem
w domu ^^ czyli mam zadania z głowy
14 cze 00:30
mila: rób tak jak ci łatwiej i uważaj na znaki a napisz mi jakieś 2 prostpadłe do y=2x−4
14 cze 00:33
mila: oj strasznie długo np y= −1/2 =3 y=−1/2 +7 y=−1/2 +10 wazne jest żeby a =−1/2
14 cze 00:38
Rare: 2 * −1/2 = −1 ?
14 cze 00:43
Rare: a bo sen sen wzywa i zapominam naciskać wyślij zaraz po "zobacz podgląd"
14 cze 00:44
mila: Nie wiem wytłumacz słownie co to jest dlaczego pomnozyłeś przez 2 i gdzie jest x musi być
y=ax+b
a musi byc =−1/tutaj wstawiasz a pierwszej prostej
jeszcze raz napisz prostopadła do y =−4x+6
14 cze 00:47
mila: o zgrozo ja tez ni esprawdziłam i nie ma x miało być y =−1/2x+3 y=−1/2x+10
y=−1/2x+7
14 cze 00:49
Rare: haha a ja nie wiem przez co podzielić? −4 żeby wyszło −1. jest noc a w nocy trzeba spać tak mi
sie wydaje
14 cze 00:53
mila: Musze kończyc zapamietaj proste równoległe mają takie samo a
y=3x+7 y=3x−7 y=3x+4 y=3x−5 y=3x+45
a teraz proste prostopadłe
do y=3x+4 y=−1/3 *x +6 y=−1/3*x+2 y=−1/3*x−2 y=−1/3*x tu b=0
14 cze 00:57
Rare: zapiętam a jak nie to zrobie sobie taką tapete na pulpicie. Dobranoc
14 cze 00:59
Gustlik: 1. Oblicz punkt przecięcia prostych: 4x − y = 8 i 6x + 4y − 2 = 0, a następnie oblicz równanie
prostej, która przez niego przechodzi i jest prostopadła do prostej y = 2x − 3
2. Dla jakich wartości parametru a funkcja y = 4(5 + 3a)x +2a jest malejąca.
3. Określ wzajemne położenie prostych (bez rysunku) 6x − 2y = 8 oraz 2x = −6y + 5
Wskazówki:
ad 1) Punkt przecięcia P=(x, y) wyznaczysz z układu równań:
{4x − y = 8
{6x + 4y − 2 = 0
| | 1 | |
Potem korzystasz z warunku prostopadłości prostych a2=− |
|
|
| | a1 | |
Prosta prostopadla do y = 2x − 3 musi mieć równanie:
Podstawiasz do tego równania za x i y wyznaczone układem równań współtrzędne punktu P i
równaniem obliczasz b.
ad 2) Funkcja liniowa y=ax+b jest malejaca, gdy współczynnik kierunkowy a<0
Czyli:
4(5 + 3a)<0 → rozwiąż nierówność − wynik tej nierówności to rozwiązanie tego zadania.
ad 3) Przekształć równanie obu prostych do postaci kierunkowych y=ax+b.
Otrzymasz dwa równania:
y=a
1x+b
1
y=a
2x+b
2
Po współczynnikach kierunkowych a
1 i a
2 poznasz położenie prostych − jeżeli współczynniki
a
1=a
2 − to proste są równoległe, jeżeli przy tym jednocześnie b
1=b
2, to proste pokrywają
się.
Jeżeli a
1≠a
2 − to proste przecinają sie w jednym punkcie, w szczególnym przypadku gdy zajdzie
| | 1 | |
związek aa=− |
| − to proste są prostopadłe.
|
| | a1 | |
14 cze 00:59
mila: Masz a1 =−4 a2=−1/−4 a2=1/4 ta jedynka jest we wzorze w liczniku, a prostej
czyli a=4 podstawiasz do mianownika i masz a prostej prostopadłej muszę kończyć
14 cze 01:01
Gustlik: Mały chochlik w ostatnim zdaniu − powinno być tak:
Jeżeli a1≠a2 − to proste przecinają sie w jednym punkcie, w szczególnym przypadku gdy zajdzie
| | 1 | |
związek a2=− |
| to proste są prostopadłe.
|
| | a1 | |
14 cze 01:02
Ola: Cześć czy możecie potwierdzić moje wyliczenia? Dwie proste L1 i L2 o równaniach 3x − 2y=13 i
2x−3y=13 są prostopadłe? Nie wiem tylko jak stwierdzić czy punkt o rzędnej 5× większej niż
jego odcięta?
3 wrz 14:30
5-latek: Pokaz obliczenia
Nie sa prostopadle Widac po wzorach funkcji
Z punktem to maslo maslane
3 wrz 14:55
Jerzy:
Horror.
3 wrz 15:27