geometria
klf: Podstawą pewnego ostrosłupa o objętości 24cm
3 jest równoległobok, którego kąt ostry ma miarę
30st. Jedna z przekątnych tego równoległoboku ma długość 6cm i jest prostopadła do boku. Jaką
wysokość ma ten ostrosłup.
Uprzejmie proszę o całe rozwiązanie bez wskazówek
13 cze 19:10
mila: zrób rysunek podstawy − kopnięty prostokąt po lewej kąt 300 poprowadz przekatną od
wiierzchołka u góry pod kątem prostym do wierzchołka na dole.powstanie trójkąt prostokątny
którego przyprostokątna =6cm
bok ( ten na dole )
obliczysz z tg
tg300=6/a a=6*tg 300 podstaw tg 30 i wyliczysz
objętośc = pole podstawy * wysokość V=Pp*H
czyli H=V/Pp
Pp=a *h h=6 a a obliczysz
13 cze 20:18
klf: a skad wezme cokolwiek co moglbym podstawic pod objetosc?
13 cze 22:53
klf: aa jest wybacz hahaa
13 cze 22:53