algebra
klf: Suma pewnej liczby oraz liczby do niej odwrotnej wynosi 3124. Znajdź tę liczbę, jeżeli
wiadomo, że jest ona mniejsza od 1
13 cze 15:14
Basia:
jeżeli liczbę oznaczę przez x to jak (i przy jakim założeniu)
trzeba zapisać liczbę do niej odwrotną ?
13 cze 16:58
klf: liczba odwrotna do x to taka sama po drugiej stronie osi liczbowej czyli −x
13 cze 18:43
Eta:
Bzdury

x −− dana liczba
| 1 | |
| −−− liczba odwrotna do x , jeżeli x ≠0
|
| x | |
warunek w zadaniu x<1
| | 1 | | 73 | |
zatem: x + |
| = |
| /*24x
|
| | x | | 24 | |
24x
2 +24 = 73x
24x
2−73x +24=0 ...... policz deltę
dokończ , pamietaj,że wyliczony x <1
13 cze 18:54
klf: dobrze wyszło,dzięki
13 cze 19:03
Eta:
13 cze 19:06