.
seremak: Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,3,9 wynosi
A:121 B:364 C:76 D:52
13 cze 18:28
walet:
a dodawać umiesz?
1 + 3 + 9 + 27 + 81 + 243 =
13 cze 18:32
seremak: no umiem tylko nie wiedziałem jak dalej mam podliczyćten ciąg tak jak ty zrobiłeś
13 cze 18:34
Eta:
q= 3 a1=1
jest ich tak mało ( bo tylko sześć)
1+3+9+ 9*3 +9*3
2+9*3
3= 1+3+9+27+81+234=......
| | q6 −1 | | 36−1 | |
lub tak: S6= a1* |
| = 1* |
| =............. |
| | q−1 | | 2−1 | |
13 cze 18:35
Eta:
sorry w ostatnim mianowniku powinno być
3−1
13 cze 18:37
seremak: dzięki
13 cze 18:37