Wyznacz dziedzinę funkcji f określonej wzorem, proszę o pomoc
Franek: Wyznacz dziedzinę funkcji f określonej wzorem
| | √3−2x | |
f(x)= |
| |
| | 2x3−5x2−8x+20 | |
13 cze 19:37
Amaz:
3−2x≥0 ∧ 2x3−5x2−8x+20≠0
13 cze 19:39
Franek: nie czaje, mógłby mi ktoś to całe rozwiązać, był bym wdzięczny
13 cze 20:22
mila: prost masz pierwiastek nie może byc liczba ujemna czyli 3−2x≥0 mianownik niee moze być
równy zero więc sprawdzasz dla jakich liczb będzie równy zero i je wykluczysz ,żeby je
znależć liczysz Δ i pierwiastki rozwiaz mi to 3x=9
13 cze 20:35
mila: Franek odezwij sie chcę Ci pomóc ale nie wiem ile umiesz
13 cze 20:54
Franek: o lol, juz czaje mila, wystarczy x obliczyć, bo ja myślałem ,ze to trzeba coś z funkcją
kwadratową pokombinowac ..
13 cze 22:17
Franek: czekajta.. nie wiem

ja robie do przodu materiał, sam ogarniam go i jest troszke ciezko

3x=9
takie coś umiem gorzej z tym 2x
3−5x
2−8x+20≠0 musze dać zmienną pomocniczą

Wybaczcie ale
nadal nie wiem co zrobić, czy liczyć z funkcji kwadratowej ,czy jak
13 cze 22:21
mila: To jest wielomian i trzeba go rozłożyć
13 cze 22:29
Amaz:
x2(2x−5)−4(2x−5)≠0
(2x−5)(x−2)(x+2)≠0, czyli x≠52, x≠2, x≠−2
13 cze 22:35
mila: ale jeszcze nie zrobilismy licznik 3−2x≥0 przenosze 3 ze zmienionym znakiem
−2x≥−3 / teraz ; (−2)
x≤3/2 gdy dzielisz przez minus
nierówność zmienia znak
13 cze 22:36
Franek: uuuu, wielomianów jeszcze nie potrafie, w przyszłosci zrobie te zadanie

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi
13 cze 22:37
mila: Franek sa takie metody rozkładu jak grupowanie ale i wzory skróconego mnożenia a także
dzielenie przez dwumian
13 cze 22:40
7 mar 20:45