AS: Proponuję wyliczenie kalkulatorem (nie odczytanie)
Warunek:kalkulator musi posiadać funkcję wyliczenia pierwiastka kwadratowego.
Krok 1
A = 83 [stopnie]
Krok 2
| | π*A | |
xo = |
| − przeliczenie na miarę łukową (= 1.448623279) |
| | 180 | |
Krok 3
| | xo | |
xn = |
| = [(xo : 2) : 2...] powtarzać aż do uzyskania wartości ≤ 0.3 |
| | 2n | |
Po 3−krotnym dzieleniu przez 2 wynik 0.181077909 ≤ 0.3
Krok 4
Obliczyć
| | (xn2/2 − 3)2 − 3 | |
yn = |
| wynik 0.983650192 |
| | 6 | |
Krok 5
y[i−1] = 2*y[i]
2 − 1 powtórzyć 3 razy wynik 0.121871508 (= cos 83
o)
Krok 6
sin (83
o) =
√1 − cos283o = 0.992546151