ciągi
gimigis: mam takie zadanie:
Oblicz x, jeśli podane liczby tworzą ciąg geometryczny:
2,x,18
x
2 = 2*18 i co dalej
13 cze 14:21
Basia:
pomnożyć 18 przez 2
13 cze 14:26
mila: x2=36 /√ obustronnie
13 cze 14:27
Basia:
√36=6 czy to kompletne rozwiązanie ?
13 cze 14:28
gimigis: w tym wypadku powinno być 6 i −6,tak
13 cze 14:32
Basia: oczywiście
x2=36
x2−36=0
(x−6)(x+6)=0
itd.
13 cze 14:33
gimigis: czyli mila źle powiedziała

miałam na sprawdzianie zadanie i wyszło mi po pomnożeniu 108 i zgłupiałam

i co wtedy
13 cze 14:36
gimigis: jesteś Basiu
13 cze 14:50
Basia:
1.
nie źle, tylko za mało precyzyjnie
x = ±√36
2.
x2=108
108 = 2*54=4*27=4*9*3=36*3
√108=6√3
x = ±√108= ±6√3
albo
x2−108=0
(x−√108)(x+√108)=0
itd.
13 cze 14:54
gimigis: yhym

dzięki
mam jeszcze takie zadanie,ale nie ma odpowiedzi w książce i nie wiem jaki ma być wynik:
dane są wyrazy a
1,a
2,a
3 ciągu arytmetycznego (a
n). Wyznacz wyrazy a
4 i a
5. Określ
monotoniczność tego ciągu w zależności od parametru m
13 cze 14:58
Basia:
r=a2−a1=a3−a2
a4 i a5 z wzoru an = a1+(n−1)*r
liczysz
an+1−an
i badasz dla jakich m
an+1−an>0 (ciąg rosnący)
an+1−an=0 (ciąg stały)
an+1−an<0 (ciąg malejący)
jak chcesz to napisz jakie są te a1,a2,a3 i jaki wynik otrzymałeś, to sprawdzę czy dobry
13 cze 15:18
gimigis:
a
1 = 4
a
2 = m + 6
a
3 = 2m + 8
nie wychodzi mi m
13 cze 15:22
gimigis: m − 6 − 4 = 2m + 8 − m − 6
13 cze 15:24
Basia:
an+1−an = r
r = m+6−4=m+2
an+1−an = m+2
dla
m+2>0 jest rosnący
dla
m+2=0 jest stały
dla
m+2<0 jest malejący
i tyle; no trzeba skończyć
13 cze 15:26
gimigis: już wiem,dzięki
13 cze 15:34