Równanie Okręgu
GD: a)Zapisz równanie okręgu o środku S = (−2,7) i promieniu długości 4
b)jaką średnice ma okrąg o równaniu (x+1)2+y2=8?
c)Które z tych punktów A=(0,2), B = (32,0) C =(−2,−2), D=(0,0) leżą w wewnątrz koła
(x−1)2 +(y+2)2 ≤ 6?
Proszę o pomoc...
13 cze 18:22
mila: trzeba wzór znac (x−a)2+(y−b)2 =r2 a i b to współrzędne srodka okregu r to promień po
prostu podstawiasz
(x−(−2))2+(y−7)2=42
(x+4)2+(y7)2=16
z b jest tak samo a w c podstaw za x i y A(x=0, y=2) póżniej B C iD i zobacz czy lewa
strona będzie mniejsza od 6.Jeżeli wieksza to leżą punkty poza okręgiem
13 cze 22:18
Gustlik: Mila, wkradł Ci się błąd. W a) powinno być tak:
(x+2)2+(y−7)2=16.
ad b) (x+1)2+y2=8 → r=√8=2√2 → d=2r=4√2
ad c) Podstaw współrzędne punktów A, B, C, D do nierówności koła (x−1)2 +(y+2)2 ≤ 6. Jeżeli
lewa strona wyjdzie L<6, to dany punkt leży wewnątrz koła, jeżeli L=6 − punkt lezy na okręgu,
jeżeli L>6 − punkt leży na zewnątrz koła. Myślę, że sobie poradzisz.
14 cze 01:12
acer: a)Zapisz równanie okręgu o środku S = (−2,7) i promieniu długości 4
b)jaką średnice ma okrąg o równaniu (x+1)2+y2=8?
7 lut 19:01
adam3222: Które z tych punktów A=(0,2), B = (32,0) C =(−2,−2), D=(0,0) leżą w wewnątrz koła
(x−1)2 +(y+2)2 ≤ 6?
21 sty 18:14
5-latek: Podstawiaj kolejne punkty i sprawdzaj np
A=(0,2)
(0−1)2+(2+2)2<=6
1+16<=6 falsz punkt A nie nalezy do wnetrza kola
21 sty 18:18