nierówność
anna: czy ktoś może rozwiązać tę nierówność deltą chcę sobie sprawdzić czy wyliczyłam dobrze
−4x2+16>0
13 cze 17:02
ak1: x∊(−2,2)
13 cze 17:05
anna: a możesz pokazać całe wyliczenie bo w x 2 wyszło mi4
13 cze 17:07
Basia:
Δ jest tu zbyteczna
−4x2+16 = 16−4x2 = 4(4−x2)=4(2−x)(2+x)
13 cze 20:34
Amaz: a nie lepiej:
4x2<16 /:4
x2<4
x∊[−2,2]?
13 cze 21:23
Godzio: dla większości
x2 < 4 oznacza
x < 2
13 cze 21:28
Amaz:
no a (−3)2<4 ?
13 cze 21:30
Amaz:
aha wiem o czym mowisz
13 cze 21:30
Godzio: no tak, tylko że przeciętny uczeń raczej nie sprawdza tylko zostawia i idzie dalej
13 cze 21:31
Godzio: no właśnie
13 cze 21:31