obroty przestrzeni
doda: Wykazać ze nastepujace przeksztalcenie jest obrotem przestrzeni :
| | 1 | | 1 | | √2 | | 1 | | 1 | | √2 | |
g:y1= |
| x1+ |
| x2+ |
| x3 , y2= |
| x1+ |
| x2− |
| x3 , |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
y3=− |
| x1+ |
| x2 . podac oś i kąt obrotu. |
| | 2 | | 2 | |
13 cze 13:01
Basia:
masz wzory ogólne dla obrotu w przestrzeni ?
jak masz to napisz, o ich nie pamiętam
13 cze 14:08
doda: y1=cosαx1−sinαx2
y2=sinαx1+cosαx2
czy o to chodziło?
13 cze 14:51
13 cze 14:55
Basia:
to niestety jest obrót wokół punktu na płaszczyźnie
a my tu mamy obrót wokół prostej w przestrzeni i tych wzorów nie pamiętam
13 cze 14:56
doda: równanie osi obrotu
13 cze 15:01
Basia:
równania obrotu o kąt α wokół prostej Ax1+Bx2+Cx3+D=0
mogą być macierzowe
bo to nie jest obrót wokół żadnej z osi układu współrzędnych, te równania jako tako pamiętam
13 cze 15:03
doda: nie mam pojecia..
13 cze 15:09
Basia:
no to może ktoś inny coś sobie przypomni, albo znajdzie w literaturze
w necie znalazłam tylko równania dla obrotu wokół osi układu a to za mało
13 cze 15:12
Basia:
a masz jakieś równanie osi obrotu ? jak masz to napisz
13 cze 15:13
doda: x1=a11x1+a21x2+a31x3+a1
x2=a12x1+a22x2+a32x3+a2
x3=a13x1+a23x2+a33x3+a3
13 cze 15:20