w czworokącie ABCD
Dooominika: w czworokącie ABCD dane są :
AB= [6,−3]
DA=[−8,−7]
S=(3,2) przekątnej DB. Wyznacz współrzędne rzutu protopadłego punktu D na prostą AB
13 cze 14:36
Basia:
S to środek DB ? jeśli tak to
DB→=DA→+AB→
policz jego współrzędne
DS→=12*DB→
z tego wyznacz współrzędne D
SB→=12*DB→
z tego wyznacz współrzędne B
mając B i AB→ wyznacz współrzędne A
napisz równanie pr.AB
napisz równanie prostej k: k⊥ pr.AB i przechodzi przez D
szukanym punktem jest punkt wspólny pr.k i pr.AB
13 cze 14:49