matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
punkt dzielący odcinek w stosunku 1:3
gerwazy:
Witam, mam problem z zadankiem: Dany jest odcinek o końcach A(−4,3),B(8,−2). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli odcinek AB, że |PA|
PB|=1:3 proszę o pomoc
13 cze 18:12
Eta:
A( −4,3) B( 8, −2)
P( x
P
, y
P
)
IAPI
1
=
IPBI
3
→ → PB= 3* AP → → 3* AP= [3( x
P
−x
A
), 3(y
P
−y
A
)] , PB= [ x
B
−x
P
, y
B
−y
P
] podstaw współrzędne i porównaj 3( x
P
−x
A
)= x
B
−x
P
i 3( y
P
−y
A
)= y
B
− y
P
otrzymasz:
P( −1, 1
3
4
)
13 cze 23:05
gerwazy:
dzięki
14 cze 22:19