Ze studiów
Student: Rozwiąż różniczki:
a) 2xy
2y' = 3x
2y
b) (4x
3 + 3y) dx + (3x − 3y
2 + 1)dy = 0
c) y" + 5y' −6y = x
2 + 4x + 2
d) y" + 2y' + y = 4e
x
e) y" + 2y' + 8y = sinx
Rozwiąż całki nieoznaczone:
| | x2 +2 | |
e) ∫ |
| dx |
| | √−x2 +4x + 6 | |
h) ∫ x
2e
4x dx
i) ∫ x
5ln5x dx
Potrzebuje rozwiązań jak najszybciej i z góry dziękuję wszystkim za pomoc
13 cze 14:58
xyz: to rozwiązuj

im szybciej się weźmiesz tym szybciej bd miał rozwiązania
13 cze 14:59
Student: gdybym potrafił − nie prosiłbym o pomoc... z matematyki jestem kiepski
13 cze 15:03
Jack:
2xy
2y' = 3x
2y /: xy x,y≠0
2y'y=3x
2y dy = 3x dx
∫2y dy = ∫3x dx
y
2=
32x
2 + c
y=±
√3/2 * x2 +c dla x,y ≠0
oraz
y=0 y'=0 spełnia nierówność więc dochodzi odpowiedź y=0 (prosta OX).
c), d), e) robi się najpierw jako równanie jednorodne, a potem dorzuca prawą stronę. Mozna to
robic metodą uzmienniania stałej.
13 cze 15:28
Student: Aha spróbuje coś z nimi zrobic

A całki

Porafi ktos
13 cze 16:59
Basia:
jeżeli nikt Ci wcześniej nie pomoże, to jakieś podpowiedzi mogę wyprodukować, ale dopiero
wieczorem
13 cze 17:01
Student: I czy ktos może jeszcze podziałać z różniczek i całek − bardzo prosze...
14 cze 14:47
Jack:
pokaże Ci d)
y" + 2y' + y = 4ex
1. równanie niejednorodne.
y''+2y'+y=0
w(λ)=λ2+2λ+1=(λ+1)2
λ1=−1 k1=2
Układ fundamentalny równania jednorodnego ma postać: e−x, te−x
2. Metoda zgadywania (równanie niejednorodne)
b(x)=ecx(P(x)*cos dt + Q(x)*sin dt) b(x)=4ex
c=1 d=0 c+d =1 nie jest pierwiastkiem równania charakter,
czyli r =0
y1(x)=tr*(U(x)*cos dt + V(x)*sin dt),
gdzie U i V to wielomiany stopnia niewiększego niż max{P(x), Q(x)}, czyli zerowego (a
więc jakaś stała).
Stąd
y1(x)=A ex
y1'(x)=Aex
y1''(x)=Aex
Powstawiająć do równania mamy:
Aex+ 2Aex +Aex = 4ex
4Aex=4ex
A=1
Zatem y1(x)=ex
Odpowiedź końca to suma rozwiązania jednorodnego (przemnożonego przez stałą) i rozwiązania
szczególnego.
y(x)=c1*e−x+c2*te−x+ex
14 cze 15:50
Jack:
h) i i) z zadania 2 pewnie trzeba pare razy przez części próbowałes?
14 cze 15:52
Jack:
tych całek a) − e) nie chce mi się rozpisywać... bo dużo tłumaczenia (a nie chce ich
rozwiązywać). Może
Basia Ci pomoże, o ile sam wczesniej tego nie zrobisz! Szukałeś w
necie? Poszukaj...
W zadaniach typu f) g) zwykle stosuje sie podstawienie tgx=t. Wówczas x=arctg t,
| | tg2x | | 1 | |
oraz sin2x= |
| ewentualnie cos2x= |
| .
|
| | 1+tg2x | | 1+tg2x | |
| | t2 | | 1 | |
Czyli sin2x= |
| oraz cos2x= |
| . |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
14 cze 16:04
Student: Próbowałem ale nie wychodzi mi... Nawet rozwiązania mojego pisać mi sie nie chce bo sensu nie
ma... Dzięki i za to rozwiązanie
14 cze 19:48
Student: Dobrze

a) sprawdzamy rozkładalność mianownika
Δ = 16 − 12 = 4
√Δ = 2
x
1 = −3
x
2 = −1
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| | * (x+3)(x+1) |
| (x+3)(x+1) | | x+3 | | x+1 | |
Nie ma potrójnego znaku równości...

1= A (x+1) + B(x+3)
1= (A+B)x + A + 3B
równosc tożsamościowa dwóch wielomianow. Róznosc jest spelniona wtedy i tylko wtedy, gdy
wspolczynnik przy odpowiedniej potegach zmiennej x są równe wiec:
A+B = 0
2B = 1
B=
12
A= −
12
| 1 | | −12 | | 12 | |
| = |
| + |
| | (x+3)(x+1) |
| (x+3)(x+1) | | x+3 | | x+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = −12 ∫ |
| dx + 12 ∫ |
| dx = |
| | (x+3)(x+1) | | x+3 | | x+1 | |
−
12 ln (x+3) +
12 ln (x+1) + C
14 cze 20:15
Jack:
tak, tylko na końcu arg. logarytmów w module.
14 cze 20:26
Jack:
a różniczki zrobiłeś?
14 cze 20:27
Student: nie

arc tg w module

czyli
14 cze 20:30
Student: chodzi ci o −
12 ln arctg (x+3) itp
14 cze 20:31
Jack:
hehe "arg." to argument

czyli ln |x+1| itp.
14 cze 20:32
Jack:
spróbuj ruszyć różniczki... są ciekawsze niż te paskudne całki...
14 cze 20:40
Student: Różniczek nie potrefie...
14 cze 20:44
Jack:
no co Ty.... co studiujesz i na którym roku?
14 cze 20:45
Student:
Δ = 16−16 = 0
x
0 = −2
| 3x+2 | | A | | B | | Cx + D | |
| = |
| + |
| + |
| | (x+2)2 |
| (x+2)2 | | (x+2) | | (x+2)2 | | 1 | |
3x+2 = A(x+2) + B + (Cx + D) (x
2 + 4x + 4)
Ax + 2A + B + Cx
3 + 4Cx
2 + 4Cx + Dx
2 + 4Dx + 4D
x(A + 4C + 4D) i tu juz nie wiem
14 cze 20:51
Student: Informatyka rok 1
14 cze 20:51
Student: Matme mamy tylko przez rok... różniczki są ciężkie a całki robie analogicznie... macierze czy
zespolone to były banały

ale to mnie juz przerasta dlatego prosze o pomoc
14 cze 20:52
Jack:
tę całkę, w której delta mianownika jest równa 0 zrób tak:
| 3x+2 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+2)2 | | (x+2)2 | | x+2 | |
14 cze 21:00
Student: Ok
14 cze 21:15
Student: A te rózniczki moglbys rozwiązac

Całki powoli będę robił sam
14 cze 21:16
Jack:
hm... chciałem Tobie to zostawić

Spróbuj chociaż, będę Cię kierował. Próbuj metodą
zgadywania, zacznij jak ja wyżej.
14 cze 21:20
Student: 3x + 2 = A + B (x+2)
3x + 2 = A + Bx + 2 ⇔ B = 3
A + 2B = 2
A + 6 = 2
A = −4
| | 3x+2 | | −4 | | 3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | (x+2)2 | | (x+2)2 | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | |
−4 ∫ |
| dx + 3 ∫ |
| dx = |
| | (x+2)2 | | x+2 | |
(x+2)
2 = t
| | 1 | |
=−4 ∫ |
| dt + 3 ln |x+2| + C |
| | t2 | |
skoro:
| | A | | 1 | | t−k+1 | | A | |
∫ |
| dx = A ∫ |
| = A |
| = |
| |
| | (x−x1)2 | | tk | | −k+1 | | (1−k)* tk−1 | |
to analogicznie:
| | t−2+1 | |
=−4 ∫ t−2 dt + 3 ln |x+2| + C = −4 |
| + 3 ln |x+2| + C |
| | −2+1 | |
| | −4 | |
= |
| + 3 ln |x+2| + C = |
| | −1 * t1 | |
| | −4 | |
= |
| + 3 ln |x+2| + C |
| | −(x+2)2 | |
14 cze 23:15
Jack:
| | dx | | 4 | |
−4∫ |
| =−4∫(x+2)−2 dx=(−4)* (−1)(x+2)−1 + c= |
| +c |
| | (x+2)2 | | x+1 | |
14 cze 23:20
Student: minusa nie zgubiłes
14 cze 23:21
Student: i ostatecznie wyjdzie na końcu 2C bo zsumują się z pierwszej i drugiej całki no nie
14 cze 23:22
Jack:
2c = c
1 
grunt że stała. Zwykle piszę się po prostu nowe "c" z jakimś udziwnieniem, np
indeksem albo falką u góry.
zdaje się ze minusa nie zjadłem. W którym miejscu ewentualnie?
14 cze 23:24
Student: już na samym początku jak napisałeś −4 i całkę to w mianowniku przy (x+2)
2 a potm ci sie juz
pojawia

i zgłupiałem...
14 cze 23:25
Jack:
| | 1 | |
mówisz o tym |
| =a−1 ? tak oczywiście zawsze można zapisać. Zrobiłem tak bo dzięki temu |
| | a | |
| | xn+1 | |
mogę skorzystać ze wzoru ∫xn dx= |
| +c |
| | n+1 | |
14 cze 23:28
Student: Nie

chodzi mi o to:
Napisałeś
| | dx | | dx | |
−4∫ |
| a powinno być −4∫ |
| |
| | (x+2)2 | | −(x+2)2 | |
14 cze 23:34
Jack: czemu?
Wszyło Ci tak:
| | 3x+2 | | −4 | | 3 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx+∫ |
| dx
|
| | (x+2)2 | | (x+2)2 | | x+2 | |
Tą całką się zajmuję.
14 cze 23:38
Student: coś mi sie pochrzaniło...

dzięki za sprostowanie
14 cze 23:45
Jack:
oki

Po uwzględnieniu tej poprawki Twoja odpowiedź jest ok.
14 cze 23:48
Student: wynik ostateczny ma postac:
| 4 | |
| + c1 + 3ln|x+2| + c2 |
| x+1 | |
dobrze godom
14 cze 23:50
Jack:
Ano, tylko te stałe mnie wkurzają

Napisz raz stałą c
3 jako c
3=c
1+c
2
14 cze 23:53
Student: spoko
14 cze 23:54
Student: skoro mam w 3 całce delte mniejszą od zera to bedzie naciąganie na pochodną i arctg tylko nie
wiem jak ją zrobic... rozwiążesz ją
14 cze 23:55
Jack:
hehe... dobrze kombinujesz z tą pochodną, tylko że nie rozwiążę Ci tego − bo to już szczyt
lenistwa z Twojej strony
14 cze 23:57
Student: nie mow zem len − bo stypendium naukowe bede mial a matma to nie mocna strona mej mocy
15 cze 00:07
Jack:
wierzę w Ciebie

Od matmy się nie opędzisz na informatyce... zresztą umiesz to zrobić, a Ci
się nie chce − pokaż swoją moc

Ja uciekam, miłych snów i powodzenia...
15 cze 00:11
Student: Dzieki narqa
15 cze 00:21