ciąg liczbowy
mateuss : Dany jest ciąg (an) określony wzorem an=n2−4n−12 dla n>równe1
Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 0
A

rugim
B:czwartym
C:szóstym
D

wunastym
+rozwiązanie zadania czekam na odpowiedź
13 cze 17:23
adix: 6
jak podstawisz to masz
6 do 2 −4*6−12
36−24−12= 0
13 cze 17:27
Godzio:
an = 0
n2 − 4n − 12 = 0
policz Δ = ...
√Δ = ...
n1 = ...
n2 = ...
i odrzuć wynik ujemny
13 cze 17:54
mateuss : ok dzięki
13 cze 18:08
mateuss : a przy 0 to przy obliczywaniu delty to jest 1 czy sie zero pisze
13 cze 18:15
13 cze 18:25