ds
anka: witam ..
czy ktos moglby mi pomoc.. chodzi o rownania kwadratowe z parametrem. w jaki sposob odczytac z
wykresu jakie stawiac warunki.
13 cze 11:14
Basia:
trudno to omówić w sposób całkowicie ogólny
podaj może konkretny przykład
na pewno ktoś spróbuje wytłumaczyć Ci krok po kroku jak go rozwiązać
13 cze 11:30
anka: dla jakich wartosci parametru m nierownosc (x−2m−1)(x−m)<0 jest spelniona przez kazda liczbe
rzeczywista nalezaca do przedzialu <1,2>
wyznacz takie wartosci parametru m dla ktorych jedeen z pierwiastkow podanego rownania jest
kwadratem drugiego
8x2−6x+9m2=0
dla jakich wartosci parametru m trojmian kwadratowy f(x)=(m−1)x2+2mx+3m−2 jest kwadratem
pewnego dwumianu
wyznacz te wartosci parametru m (mεR=dla ktorzch jeden y pierwiastkow rownania
mx&2+)2m*1=x*m+2'0 jest ujemnz a drugi wieksyz od 5
np takie
13 cze 11:37
Basia:
ad.1
z treści zadania wynika, że x1<1 i x2>2
bo gdybyś wymnożyła te nawiasy dostałabyś x2+................
czyli a=1 czyli ramiona paraboli skierowane są do góry czyli przedział
<1,2> ⊂ (x1,x2)
(x−2m−1)(x−m)=0 ⇔
x−2m−1=0 lub x−m=0
x=2m−1 lub x=m
1.
x1=2m−1 i x2=m
wtedy
2m−1<1 i m>2
2m<2 i m>2
m<1 i m>2
niemożliwe
musi więc być
2.
x1=m i x2=2m+1
czyli
m<1 i 2m+1>2
spróbuj dokończyć, a jeśli czegoś nie zrozumiałaś pytaj
13 cze 11:55
Basia:
wyznacz takie wartosci parametru m dla ktorych jedeen z pierwiastkow podanego rownania jest
kwadratem drugiego 8x
2−6x+9m
2=0
1. mają być dwa różne pierwiastki czyli Δ>0
2. x
1 = x
22
ten pierwszy warunek to klasyka, spróbuj go sama doprowadzić do końca
drugi jest nietypowy i wymaga nietypowego podejścia
można zauważyć, że odcięta wierzchołka
pierwiastki równania kwadratowego to to samo co miejsca zerowe funkcji kwadratowej, a one są
położone symetrycznie względem x
w
szukamy więc takiego x aby
(
38−x)
2 =
38+x
lub odwrotnie
(
38+x)
2 =
38−x
mamy
1.
964−
68x+x
2=
38+x
x
2 −
74x −
1364=0
to rozwiązujemy już w zwykły sposób
i wyliczamy x
1=
38−x i x
2=
38+x
a następnie korzystamy z wzoru Viete'a
x
1*x
2=
ca
i dostaniemy kolejny warunek dla parametru m
2.
przypadek drugi należy rozważyć tak samo
13 cze 12:12
anka: rozumiem

dziekuje bardzo. pierwsze rozwiazałam i wynik wyszedł odpowiedni.
13 cze 12:19