ciągi liczbowe
mateuss : Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4 a ósmy 16. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
A: 2
B:−4
C:−8
D: −5
i drugie zadanie
Jeżeli (an) jest ciągiem geometrycznym w którym a5=1 i a7=16 to:
A: a6=4
B: a6=−4
C: a6=4 lub a6=−4
D:a6=8
Proszę o pomoc i rozwiązanie zadań bo ja nic nie kumam z tego a jutro mam sprawdzian z góry
dziękuję
13 cze 17:41
kalafiorowa:
1) an=a1+(n−1)*r
{a4=a1+3r
{a16=a1+15r
uklad rownan do rozwiazania...
2) an=a1*qn−1
a5=a1*q4
a7=a1*q6
a6=a1*q5
oblicz...
13 cze 17:45
13 cze 17:47
Eta:
kalafiorowa 
1) popraw :
a
8= 16
13 cze 17:49
Godzio: Coś czuję że będzie komentarz co do rozwiązania układem równań takiego zadania tzw.
z Warszawy do Sopotu przez Kraków
13 cze 17:50
mateuss : ale ja nicnie kumam apotrzebuje rozwiązane już [rzezkogos zadanie gotowe do przepisania
13 cze 17:51
Godzio: Ty jesteś w liceum

Układy równań rozwiązuje się już w gimnazjum.
13 cze 17:53
Eta:
Witaj
Godzio 
miała być ta "wycieczka" z Gdańska do Sopotu ... przez Paryż i Londyn
13 cze 17:54
mateuss : w technikum
13 cze 17:54
Godzio:
To niczego nie zmienia układ równań powinieneś rozwiązać
Eta
Już niedługo wakacje to trzeba się szykować
13 cze 17:56
mateuss : poóżcie ja nie jestem taki matematyk
13 cze 18:07
13 cze 18:25