oblicz pole powierzchni tego ostroslupa
joasia11911: krawedz podstwy ostroslupa prawidlowego trojkatnegom ma dlugosc 8 cm a krawedz boczna 5 cm
Oblicz pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa
13 cze 18:14
Nawara: P=P1+3P2
P1 to pole podstawy. Jest to trójkąt równoboczny (ostrosłup prawidłowy), więc:
P=a2√34=82√34=16√3/4=4√3
P2 to pole jednego trójkąta ściany bocznej. Jego wysokość dzielimy z twierdzenia Pitagorasa.
Dzielimy go na pół.
42+h2=52
16+h2=25
h2=9
h=3
P2=12a*h=128*3=4*3=12
P=4√3+3*12=4√3+36
15 cze 23:00