matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.1.2017
Zadania
Odp.
0
Kristo:
Trzykrotnie rzucamy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, tego że wypadnie dokładnie jedna szóstka, jeśli suma oczek jest parzysta.
2
kasiaszek:
8
Usunąć niewymierność
3
√
16
Wychodzi mi 2
3
√
4
, jednak w odpowiedzi widnieje
3
√
2
, potrafi ktoś rozwiązać to krok po
0
davee:
pomocy jak doprowadzic ta granice lim x−>π/2 (1/x−π/2)ln tg(x) do sytuacji 0/0 ew
∞
/
∞
?
1
gosia:
Jak policzyć te granice bez pochodnych lim x/ln(1+2x) przy x→0
4
łahcim:
Punkty A=(−2,−2) B=(1,0) C=(3,8) D=(1,5) Są wierzchołkami czworokąta Oblicz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych (prostych) AC BD
10
PJ:
Witam. Udowodnij, że jeżeli stosunek rozwiązań równania kwadratowego
0
Maryla27:
Rzucamy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w szóstym rzucie otrzymamy trzecią reszkę?
0
Ola:
Naszkicuj wykres funkcji której dziedziną jest R−{3,−3} o wzorze 1/(|x| +3)
2
Śpiący:
Mamy dwie talie, jedną "pełną" składającą się z 52 kart i drugą "skróconą" składającą się z kart
3
kenik:
Witam. Właściwie to mam pytanie ile to jest równe:
2
jc:
Znajdź granicę ciągu nx
n
, wiedząc, że x
1
= 1/2, x
n+1
=x
n
−x
n
2
.
1
Kamil:
a+b=6 ab=2
6
Vex:
Mam do zapisania za pomocą def cauchyego
sinx
lim x
−>0
= 1
x
4
Ania:
witam mam problem z podanym przykładem f(x)=x
2
*sinx
0
Nikoo23:
Mam pochodne i musze wyznaczyć w jakich przedziałach funkcja jest rosnąca, a w których malejąca Dla:
3
Jolanta:
(2
√
2
)
x
=16 (2*2
1/2
)
x
=2
4
4
Janek:
Oblicz granicę funkcji.
5
Marek:
Dobry wieczór, mam do rozwiązania całkę nieoznaczona niewymierną ze zbioru Krysickiego Włodarskiego,na zajęciach braliśmy niestety tylko wymierne a do tych jeszcze nie doszliśmy,
0
Paweł:
Dokonano 9 pomiarów odległości między 2 wierzchołkami górskimi i otrzymano w tej próbie średnią odległość 845m. Zakładając, że pomiary pochodzą z populacji N(m, 1.5m), sprawdź H
0
, że
0
Paweł:
Badano miesięczne zużycie energii elektrycznej przez gospodarstwo. Postanowiono średnie zużycie oszaczować przedziałem ufności na poziomie ufności 0,98 − o długości 10kWh.
0
jj:
Witam, prosilbym o rozbisanie tych 2 calek niewlasciwych. WIem, ze sa one rozbiezne, ale nie do konca wiem jak je dobrze rozpisac:
1
Bomba:
Oblicz wartość wyrażenia
0
anetaa:
Roczny przebieg samochodów osobowych w ciągu roku jest zmienna losowa polegająca rozkładowi normalne mu.
0
Paweł:
W pewnym przedsiębiorstwie przeprowadzono badanie zużycia surowca na jednostkę wykonywanej produkcji (cecha x−populacji) i otrzymano wyniki:
0
anetaa:
ze zbiorowosci pracowników pewnej branzy wylosowano 10 osób i zbadano ich pod wzgledem czasu oraz wykonania pewnej operacji technicznej . dla wybranej grupy obliczono sredni czas
2
Janek:
Zbadaj zbieżność szeregu.
∞
7
karmel:
ile razy liczba 100
1000
jest większa od liczby 1000
100
2
Ja:
Oblicz długości przekątnych ośmiokąta foremnego o boku pierwiastek z 1
0
Bomba:
Heej, odpowie mi ktoś na pytanie?
http://matematyka.pisz.pl/forum/341635.html
2
nieuk:
((cosx+isinx)(sinx−icosx))
2
= (cosx+isinx)
2
(sinx−icosx)
2
=
2
JJ:
Najmniejszy wyraz ciągu o wyrazie ogólnym a
n
= (n−6)
2
+ 3 jest równy .... . Największy wyraz ciągu o wyrazie ogólnym b
n
= −4(n−5)
2
+6 jest równy .... .
6
Janek:
Zbadaj zbieżność szeregu.
∞
3
Janek:
Oblicz granicę funkcji.
2
x+1
−2
lim
4x−4x
2
x→0
1
goopeq:
4.1. Pole pierścienia wyznaczonego przez okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym kwadracie
8
OLa123:
Potrzebuję sprawdzenia tych oto całek: 1.
7
tobirobi:
x
3
−3x+1=0 rozwiąż równanie
5
QWERTY:
2log
3
(x−5)−log
3
4=log
3
(3x−20) log
3
(x−5)
2
−log
3
4=log
3
(3x−20)
1
mental2009:
ośrodku S. Miara kąta wpisanego ACB jest równa:
6
Sysia:
Dziesięcioro dzieci ustawiło się w sposób losowy w kolejce. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że dwoje ustalonych dzieci będzie stać obok siebie?
1
Sysia:
W zajęciach koła sportowego bierze udział: 4 uczniów z klasy IIIA, 6 uczniów z klasy IIIB oraz 2 uczniów z klasy IIIC. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierając dwóch uczniów spośród
12
Qw:
x
2
Lim x−>0
1−cos
2
x
Nie hospitalem
26
pikolo:
Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe , a dla jakich prostopadłe ? b) y=
1
1−m²
x−5 i y =
m+1
m−1
x
6
Bartek:
funkcja f ma tę własność że tylko dla argumentów −4 oraz 7 przyjmuje wartośc równą −5. Ile miejsc zerowych ma funkcja g opisana wzorem g(x)=f(x)+5?
3
Qw:
Ma ktos pdfa z zadaniami na liczenie calek roznymi metodami(podst i przez cwiartki)?
0
Sysia:
Zebrano dane dotyczące ilości dzieci w pewnej grupie rodzin: Ilość dzieci w rodzinie 0 1 2 3 4 5 Ilość rodzin 5 8 7 7 3 2 Z tej grupy wybrano losowo dwie rodziny. Jakie jest
1
pytanko:
dla jakich wartości parametru m funkcja określona wzorem fx=3
(
−x
2
−mx−m+2) nie przyjmuj wartości większych od 9
5
Qw:
Nie hospitalem
x
3
−1
Lim x−> 1 =
x−1
Mala wskazowka?
17
Bomba:
Witam, pomoże ktoś w zadaniu?
3
Qw:
Pochodna
1
sin2x
−2cos2x
=
sin2x
0
Ollek:
Pewne przedsiębiorstwo uzyskało w I kwartale 1996 dochody wysokości 54 mln zł z tytułu świadczonych usług, podczas gdy za te same usługi w poprzednim kwartale uzyskano 12 mln zł.
4
Scyzoryk:
lim
n→
∞
=
1{x−1)
1
x−1
3
aaaaaaaa:
Jak się nazywa taki typ liczby? Liczba jest z przedziału 0−1.
0
Michał:
ξ=x−y η=2y+x
2
Qw:
Liceum
3
JAAA:
Rzucamy trzykrotnie kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo a) wypadnie dokladnie jedna 6
13
Natiss.x3:
O funkcji kwadratowej wiadomo, że dla argumentu x = −1 przyjmuje wartość największą równą 4 oraz jednym z miejsc zerowych jest −3.
2
mordka:
Znajdz wektor u wiedzac , że jest on prostopadły do wektorów v = [1,2,−3] i w = [−1,4,2] i spełnia warunek
3
obnysky:
Proszę o pomoc! Zrobi ktoś te zadania z planimetrii które są w załączniku?
1
Paweł:
∫ { x
2
/ x
2
+ 2
12
pikolo:
Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych ? d) f(x)=
m−3
x
, g(x)=x+m
7
Janek191:
Źle
2
Dżokej111:
Obliczyć pole ograniczone krzywymi w postaci bigunowej: dla θ ∊ (0; π/2]
4
Załamana:
Pomocy, naprowadzi mnie ktoś?
4
Bartek:
Podaj współrzędne wektora u o jaki nalezy przesunac wykres funkcji f, aby otzymac wykres funkcji g
1
dds:
jak ma wyglądać ta nierówność?
ln(x−3)>2
1
mental2009:
Punkty A, B, C leżą na okręgu ośrodku S. Miara kąta wpisanego ACB jest równa:
5
xo:
f(x)= xe
3x
2
−5x
dziedzina to rzeczywiste?
1
michał:
Rozwiąż nierówność
2
dds:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= arcsin(
√
x
2
−3x+2
) 1 założenie to x
2
−3x+2≥0
2
E.:
Obliczyć całkę nieoznaczoną: ∫x
2
cos2xdx
6
defi:
Oblicz pochodną z definicji: 2/(e
x
+1) w punkcie x
0
=0
2
sarra:
6/7+ =1 3/7
7
xo:
lim x→0 [ln(1−2x−7sinx)]/[ln(1+3x)] ułamek z ln
4
Patrycja:
Korzystając z twierdzenia o całkowaniu przez części obliczyć całkę nieoznaczoną: ∫sinxsin3xdx
1
Karolina:
Zbadaj ciągłość funkcji
1
gorc:
W prostopadłościanie przekątne podstawy mają długość równą d i tworzą kąt o mierze α .Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze β.
6
QWERTY:
√
2
√
2
√
2
√
2
Pierwsza 2 pierwiastkuje resztę 2 i itd.
6
Maryla27:
Rzucamy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w szóstym rzucie otrzymamy reszkę.
1
Sysia:
Zakupiono 20 biletów do kina w jednym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że 2 wylosowane bilety, spośród dwudziestu, nie będą biletami na
10
Scyzoryk:
Podaj granicę (bez wykorzystania pochodnych):
tg(x)−sin(x)
lim
x→0
x
3
18
PolskiNinja:
3
√
−6
2
3
=
2
Sysia:
Każdej z czterech osób przyporządkowujemy dzień tygodnia, w którym się urodziła. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każda z tych osób urodziła się w innym dniu tygodnia.
5
Sysia:
Kule o numerach od 1 do 8 ułożono losowo w szereg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kule o numerach 2 i 7 znajdują się obok siebie?
0
Sysia:
Zebrano dane dotyczące ilości dzieci w pewnej grupie rodzin: Ilość dzieci w rodzinie 0 1 2 3 4 5
22
jaa:
wyznacz dziedzinę f(x)= arcsin(ln x)
0
Sysia:
5. Zebrano dane dotyczące ocen ze sprawdzianu w klasie: Ocena nd dps dst db bdb cel
4
PolskiNinja:
5
5
*
5
4
6
KupMiKebsa:
25
7
_____
1
pati:
Poproszę o pomoc w rozwiązaniu :
4
xo:
lim n→
∞
(
n
2
−5n
n
2
+1
)
n
4
xo:
lim
n→
∞
(2π+5
√
n
4
+3n
)/(3n
2
+
√
n
) To ułamek, ale słabo wygląda w poprawnej wersji
0
Kiki:
Zmienna losować ma rozkład po funkcji gęstości f(x)=0 dla x≤2 i c/x
3
dla x>2. Wyznacz stała c , wyznaczyć dystybuantem zmiennej losowej x, obliczyć E(X)
0
hehehe:
liczba calkowitoliczbowych rozwiazan rownania x
1
+x
2
+x
3
= 8
0
Kiki:
Niech Ω={(0,1)x(−1/2,1/2)}. Rozważmy geometryczna ptzreatren probabilistyczna Ωfp. WykAzac ze funkcja X(x,y)=2x+y jest zmienna losowa w tej przestrzeni. Wyznaczyć dystrybuante zmiennej
16
Maćko:
Rozwiąż graficznie nierówność |x| ≥
√
x
8
Sylwia:
Pomoże ktoś? Mam ∫
x
3
x
3
−27
dx Rozpisałam licznik dopisując +27−27. Rozłożyłam całkę na ułamki proste. Po drodze wyszły jakieś
2
nahh:
Wyznacz te wartości parametru p , dla których dziedziną funkcji f (x)
x+p
=
(p2−9)x
2
+(p+3)x+1
jest zbiór liczb rzeczywistych.
2
student:
arctg(2x
2
+5x+1)>
π
4
(pi przez 4)
1
Malutka 1234:
Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji oraz narysować poglądowy wykres pochodne
14
Malutka 1234:
Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji oraz narysować wykres pochodnej.
6
ola:
Znajdź bazę i wymiar podprzestrzeni V przestrzeni R4 generowanej przez wektory : [−1,4,−3,−2], [3,−7,5,3], [3,−2,1,0], [−4,1,0,1]
13
nahh:
x+p
Wyznacz te wartości parametru p , dla których dziedziną funkcji f (x) =
(p
2
−9)+(p+3)x+1
jest zbiór liczb rzeczywistych.
5
nahh:
x
2
+mx+4
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja g(x)=
ma dwa miejsca
x
2
−4x+5
zerowe.
10
Krzyś:
Znajdź funkcję liniową f, która dla każdej liczby rzeczywistej r spełnia następujące dwa warunki: f(2r)=2f(r)−1 i f(r+2)=4+f(r)
1
Ola:
Podano ze w 1410 roku w Gnieźnie mieszkalo 1700 osób choć prawdopodobnie bylo ich 1545. Oblicz blad wzgledny .
1
matematyk:
Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany punkt kwadratu OBCD o boku 1 jest oddalony od punktu O=(0,0) wiecej niż 0,5 i mniej niż 1.
1
hehehe:
P(A∩B)
P(A|B) =
P(B)
teraz dasz rade
5
Angela :
1
=0
1+X
Przyrownuje pochodną do zera, aby wyznaczyć przedziały monotonicznosci jednak w mianowniku mam
2
jc:
Nic nie stracisz rozpatrując wielomian X
3
+3X+1 oraz rozkłady na wielomiany postaci X+a, X
2
+aX+b.
8
OLa123:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tych całek: ∫x
3
√
x−4
dx
3
Lilian:
3 ×2
x
16
Jolanta:
Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta równobocznego ABC mając dane A(−5,2) B(3−2) Proszę o wskazowki ,bo już długo nad tym myślę
5
Student:
3
n
+2
n
Zbadać zbieżność szeregu ∑
∞
n=1
6
n
5
Michał:
:::rysunek::: Srawdzenie rzutem wektora a (czerwony) na wektor b (niebieski) jest długośc wektora c (zielony)
9
jaa:
https://zapodaj.net/6661a501cc1e8.bmp.html
jakie tu będą dziedziny. nie chodzi o liczenie tylko o to jakie trzeba wyznaczyć
3
wedxd:
Wyznacz całkę metodą podstawiania
3
laik:
środkowa trojkąta prostokątnego dzieli przypr. na część, 1 i 2 oblicz jej długość.
3
Adii:
Wyznacz całkę korzystając całkowania przez części
0
Timon:
Dane jest przekształcenie liniowe F: R
4
→ R
3
z macierzą
2
Marcin:
oblicz pochodną z funkcji y=x*e
(
|
x
|
−
x
2
)
*(1−2|x|)
4
ol:
jak policzyc granice bez pochodnych lim x →0 (x−sin2x)/(x−tg3x)
0
Nikoo23:
Kiedy to jest większe, a kiedy mniejsze od zera na tej dziedzinie?