Pochodna z definicji
defi: Oblicz pochodną z definicji:
2/(ex+1) w punkcie x0=0
Z góry dzięki
10 sty 18:10
Adamm: | | f(Δx)−f(0) | | | |
f'(0)=limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | 1−eΔx | | 1 | |
= limΔx→0 |
| = − |
| |
| | Δx(1+eΔx) | | 2 | |
10 sty 18:19
defi: Mógłby Pan wyjaśnić dlaczego wynik to −1/2. Do poprzedniej formy doszedłem, ale na moje
rozumowanie, mianownik jest zerem, bo Δx −> 0
10 sty 18:38
Adamm: można to udowodnić przez podstawienie
10 sty 18:41
Adamm: t=e
x−1→0
| | t | | 1 | | 1 | |
limt→0 |
| = limt→0 |
| = |
| = 1 |
| | ln(t+1) | | ln(t+1)1/t | | lne | |
10 sty 18:43
Mariusz:
Podstawienie proponowane przez Franciszka Leję jest nieco inne
Prowadzi do granicy którą podał Bernoulli ale trzeba rozpatrzyć granice jednostronne
10 sty 18:48
defi: Już rozumiem, dziękuję bardzo
10 sty 19:29