Kule w szeregu
Sysia: Kule o numerach od 1 do 8 ułożono losowo w szereg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kule o
numerach 2 i 7 znajdują się obok siebie?
10 sty 16:47
Adamm: mamy wszystkie permutacje 8!
| | | |
wybieramy z 7 miejsca na których może stać grupa złożona z 2 i 7, czyli | |
| | |
teraz mogą stać w kolejności 2 i 7 lub 7 i 2 więc mnożymy razy 2
| | 7*2 | |
odp. prawdopodobieństwo wynosi |
| |
| | 8! | |
10 sty 16:50
Janek191:
Może tak :
I Ω I = 8 !
I A I = 2*7* 6 !
10 sty 16:53
Adamm: no tak, jeszcze permutacje innych z kul
10 sty 16:54
Sysia: czyli :
| | 2*7*6! | | 14*6! | |
P(A)= |
| = |
| i co dalej bo niestety chorowałam i nie byłam na lekcjach z |
| | 8! | | 8! | |
tego
10 sty 17:01
Adamm: | 2*7*6! | | 2*7! | | 2*7! | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| 8! | | 8! | | 8*7! | | 8 | | 4 | |
n!=n*(n−1)!
oraz 1!=1, 0!=1
10 sty 17:05