całka
Sylwia: Pomoże ktoś? Mam ∫
x3x3−27dx
Rozpisałam licznik dopisując +27−27. Rozłożyłam całkę na ułamki proste. Po drodze wyszły jakieś
składowe. Raczej dobrze, ale została mi ∫
x+6x2+3x+9dx i nie mogę sobie poradzić. Próbuję
za t=x
2+3x+9 ale nic.
10 sty 14:42
jc: Napisz jakoś czytelniej. Nic nie widać.
10 sty 14:43
Sylwia: ∫ (x+6)/(x2+3x+9) dx
10 sty 14:45
Jerzy:
| | 1 | | 2x + 3 | | 9 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2 + 3x + 9 | | 2 | | x2 + 3x + 9 | |
10 sty 14:46
Adamm: | | f'(x) | | 1 | |
rozbij na całkę typu |
| oraz |
| |
| | f(x) | | 1+x2 | |
10 sty 14:47
Jerzy:
| | 3 | | 27 | |
x2 + 3x + 9 = (x + |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
10 sty 14:53
Sylwia: Adamm, właśnie licznik nie jest proporcjonalny do pochodnej mianownika i wtedy nie wiem jak.
Jerzy, juz chyba wiem. Klaruje się w głowie.Dziękuję − już liczę
10 sty 15:02
Jerzy:
Dokładnie zrobiłem to, co poniżej napisał adamm
10 sty 15:04
Sylwia: Tak, widzę. Same wzory do mnie nie przemawiały. Działa. Dziękuję bardzo!
10 sty 15:15