całka
Patrycja: Korzystając z twierdzenia o całkowaniu przez części obliczyć całkę nieoznaczoną:
∫sinxsin3xdx
Proszę o rozpisanie, bo coś mi nie wychodzi..
10 sty 17:39
Adamm: ∫sinxsin(3x)dx = −cosxsin(3x)+3∫cosxcos(3x)dx = −cosxsin(3x)+3sinxcos(3x)+9∫sinxsin(3x)dx
8∫sinxsin(3x)dx = cosxsin(3x)−3sinxcos(3x)+c
| | 1 | | 3 | |
∫sinxsin(3x)dx = |
| cosxsin(3x)− |
| sinxcos(3x)+c |
| | 8 | | 8 | |
10 sty 17:42
jc: Dlaczegoniestawiaciespacjipomiędzysinax?
10 sty 17:44
Adamm: lubię kiedy coś nie zabiera dużo miejsca
10 sty 17:45
debil: jej zawsze nie wychodzi
10 sty 19:03