:)
Maćko: Rozwiąż graficznie nierówność |x| ≥
√x
Proszę o pomoc
10 sty 14:49
Adamm:

widzimy 2 rozwiązania, x=0 oraz x=1
10 sty 14:50
Maćko: Tylko dwa? Rozwiązaniem nie będzie przedział?
10 sty 14:53
Adamm: no tak, nierówność
x∊{0}∪<1;∞)
10 sty 14:54
Jerzy:
Nie będzie, bo wykres |x| nigdy nie leży nad wykresem √x
10 sty 14:54
Jerzy:
Rozwiazaniem jest zbiór {0,1}
10 sty 14:55
Maćko: Dzięki

Znacie jakiś sposób żeby na kartce dokładnie to narysować? Szczególnie aby widoczne było to
między 0 a 1?
10 sty 14:55
Jerzy:
A nie ... .pomyłka
10 sty 14:56
Adamm:

y=
√x
y
2=x
nasza funkcja to obrócona część paraboli, nic ciekawego
10 sty 14:57
Jerzy:
10 sty 14:57
Maćko: Tutaj albo w programie jest ok, ale na kartce jak rysuje to praktycznie zawsze ta część między
0 i 1 jest nieczytelna i ciężko jest ustalić
10 sty 15:03
Jerzy:
Kup papier milimietrowy.
10 sty 15:05
Adamm: umiesz rysować parabolę?
to przecież nie wymaga wielkich pokładów twórczych...
10 sty 15:06
Adamm: nie umiem rysować a mimo to parabolę rysuję od tak, wystarczy narysować parę punktów i
poprowadzić gładką kreską
10 sty 15:07
Maćko: Tak tak wiem

Ale przy moich szkicach nie potrafię rozróżnić która funkcja jest nad którą w przedziale (0,1)
w tym przykładzie reszta jest ok
10 sty 15:15
Jerzy:
Najprościej znajdż wartości w połowie przedziału.
10 sty 15:16
Maćko: Dziękuję wszystkim za pomoc
10 sty 17:24