zd
jaa: wyznacz dziedzinę f(x)= arcsin(ln x)
10 sty 16:44
Adamm: x>0
−1≤lnx≤1
10 sty 16:45
jaa: jak to wyliczyć
10 sty 16:46
Adamm: pytasz teraz jak obliczyć x spełniające drugą nierówność czy skąd wiedzieć że akurat taka
będzie
dziedzina, czy oba
10 sty 16:47
jaa: nie, x>0 rozumiem
no arcsin ponoć ma Df od −1 do 1 −jak to teraz obliczyć
ale jakbym miał np. zadanie arcsinx to jak?
10 sty 16:52
Adamm: skoro ma dziedzinę od −1 do 1, to np. dla arcsinx mamy −1≤x≤1, podobnie tutaj mamy
−1≤lnx≤1 co jest równoważne e−1≤x≤e
10 sty 16:53
jaa: że co? nie rozumiem
10 sty 16:56
Adamm: ja też nie rozumiem
mówi się proszę to po pierwsze, po drugie to jak JA mam rozumieć twoje głupie pytania
10 sty 16:57
Janek191:
Np. ln x ≤ 1 ⇔ ln x ≤ ln e ⇔ x ≤ e
10 sty 16:58
jaa: no rozumiem to co napisał jan, ale ale jak to przenieść na ten przykłąd
10 sty 17:07
Adamm: 1=lne
1=lne
wiemy że funkcja lnx jest rosnąca, to znaczy że lnx≤lny wynika że x≤y
| | 1 | | 1 | |
mamy nierówność ln( |
| )≤lnx≤lne a z tego wynika że |
| ≤x≤e |
| | e | | e | |
żadna filozofia
10 sty 17:09
Adamm: skorzystałem z tego że a=logbba, przy czym b∊(0;1)∪(1;∞)
10 sty 17:11
jaa: II przypadek:
lnx ≤ 1
lnx ≤ lny
y=?
nie rozumiem co wy tu piszecie i dlaczego e , przeież e≈2,71 to jest jakś liczba
10 sty 17:13
Adamm: 1=logbby
lnx=logeex
czyli 1=logee = lne
czyli x≤e
może już coś łapiesz?
10 sty 17:14
jaa: ey=1
ey=e0
y=0
lnx ≤ ln 0
x ≤ 0
żle macie
10 sty 17:15
Adamm: 1=logbb, przepraszam, i logee=logey czyli y=e
10 sty 17:15
Adamm: a ile to jest ln0 ?
1?
nie
10 sty 17:17
Adamm: trochę trudno mi się tak wyjaśnia na zasadzie "tak jest bo tak uważam i ignoruję wszystko inne"
więc kończę tą rozmowę
10 sty 17:21
jaa: tak
ln0 =
e
x=0
e
x=e
1
x=1
nie rozumiem już nic. możesz napsiać wszystko po kolei od początku
10 sty 17:22
jaa: no nie ln0 to nie jest 1 racja
10 sty 17:23
jaa: Dobra już rozumiem ale to wychodzi na to że x ≤ e , ale jak to zaznaczyć na osi?
po prostu w przybliżeniu e≈2,71 ? Przepraszam jak byłem niemiły
10 sty 17:30
Adamm: jeśli tak bardzo potrzebujesz zaznaczyć to na osi to tak, po prostu zaznaczasz 2,71
10 sty 17:31
jaa: ok. dzięki za help
10 sty 17:34