zad
QWERTY: 2log
3(x−5)−log
34=log
3(3x−20)
log
3(x−5)
2−log
34=log
3(3x−20)
log
3(x
2−10x+25)−log
34=log
3(3x−20)
| | (x2−10x+25) | |
log3 |
| =log3(3x−20) |
| | 4 | |
| (x2−10x+25) | |
| =(3x−20) |*4 |
| 4 | |
x
2−10x+25=12x−80
x
2−22x+105=0
Δ=(−22)
2−4*1*105
Δ=64
√Δ=8
x∊(7,15)
Dobrze ?
10 sty 20:24
Janek191:
Tak ale trzeba sprawdzać założenia :

x − 5 > 0 i 3 x − 20 > 0
10 sty 20:27
QWERTY: czemu xD
10 sty 20:32
Janek191:
A gdyby wyszło x = 4 ?
10 sty 20:33
zef: Bo liczby logarytmowane nie mogą być ujemne. Wtedy po podstawieniu "niby" dobrego x'a dojdziemy
do głupoty=sprzeczności.
10 sty 20:33
QWERTY: Dzięki
10 sty 20:34