ZbieZnosc
Student: | | 3n+2n | |
Zbadać zbieżność szeregu ∑∞ n=1 |
| |
| | 6n | |
10 sty 11:10
ICSP: zbieżny.
10 sty 11:13
Student: A jakieś obliczenia?
10 sty 11:15
Student: Bardzo pilne
10 sty 11:15
ICSP: | | 3 | | 1 | |
lim n√an = |
| = |
| < 1 − zbieżny (z Cauchego) |
| | 6 | | 2 | |
10 sty 11:18
Adamm: a jakieś obliczenia?
przecież to suma szeregów geometrycznych
| 3n | | 1 | |
| jest zbieżny jako szereg geometryczny o ilorazie |
| |
| 6n | | 2 | |
| 2n | | 1 | |
| jest zbieżny jako szereg geometryczny o ilorazie |
| |
| 6n | | 3 | |
10 sty 13:36