bardzo prosze o rozwiązanie
anetaa: ze zbiorowosci pracowników pewnej branzy wylosowano 10 osób i zbadano ich pod wzgledem
czasu oraz wykonania pewnej operacji technicznej . dla wybranej grupy obliczono sredni czas
oraz wariancje otrzymujac x= 8 minut oraz s2+ 16. zakładajac ze czas wykonania tej operacji
technicznej jest zmienna losowa podlegajaca rozkładowi normalnemu N (m,sigma) oraz
wykorzystujac wyniki z prób:
a) zbudowac przedział ufnosci dla wariancji sigma2 przyjmujac współczynnik ufnosci równy
(1− alfa)= 90
b) na poziomie istotnosci alfa= 0.05 zweryfikowac zestaw hipotez
Ho; m=10
Ho; m<10
10 sty 22:02