dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe
pikolo: Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe , a dla jakich prostopadłe ?
b) y= 11−m²x−5 i y = m+1m−1x
10 sty 20:14
pytanko: a1=a2 równoległe
a1*a2=−1 prostopadłe
10 sty 20:28
pikolo: No ale co dalej ?
10 sty 20:39
zef: | | 1 | |
a1= |
| zał. m≠1 i m≠−1 |
| | 1−m2 | |
a1*a2=−1
...
10 sty 20:42
Janek191:
Dalej trzeba obliczyć m
10 sty 20:42
pikolo: Bo nie wiem jak się do tego zabrać
10 sty 20:42
pikolo: Wychodzi mi : m+1−m³+m²+m−1
10 sty 20:47
pikolo: I co teraz z tym dalej ?
10 sty 20:48
zef: Najpierw lepiej popatrzeć później liczyć.
1=(1−m)
2
m=2 lub m=0
10 sty 20:52
pikolo: A dlaczego zniknął minus ?
10 sty 20:58
zef: Przemnożyłem obie strony przez −1
10 sty 20:59
pikolo: W tym przedostatnim działaniu
10 sty 20:59
pikolo: A skad wyszło to m= 2 lubm=0?
10 sty 21:02
pikolo: A już rozumiem
10 sty 21:03
zef: 1=(1−m)2 //0.5
1=1−m lub −1=1−m
m=0 lub m=2
10 sty 21:03
pikolo: A równoległe to równanie będzie wyglądało tak 11−m²=m+1m−1
10 sty 21:06
zef: Tak
10 sty 21:07
pikolo: (1−m)(1+m)(m+1)=(m−1)
10 sty 21:08
pikolo: I teraz z tym co dalej ?
10 sty 21:08
zef: wyjdźmy od założeń z obu ułamków:
m≠1,m≠−1
m−1=(1−m)(1+m)(m+1)
m−1=−(m−1)(1+m)2
1=−(1+m)2
−1=(1+m)2
Odp. Proste te nigdy nie będą równoległe.
10 sty 21:11
pikolo: (1−m)(m+1)²=(m−1)
10 sty 21:11
pikolo: Nie będą bo liczba podniesiona do kwadratu nie może być ujemna ?
10 sty 21:12
zef: Tak
10 sty 21:13
pikolo: A jeszcze ostatnie pytanie : do czego w zadaniu jest podane w tym pierwszym równaniu jeszcze
x−5 a w drugim x?
10 sty 21:15
zef: Mówimy w obu przypadkach o funkcji liniowej postaci:
y=ax+b
Wróć do podstaw z tego działu i poczytaj o tym.
10 sty 21:16
pikolo: Oki
10 sty 21:17
pikolo: Dziękuję po raz drugi
10 sty 21:17