Równania
hubi: Witam! Chciałbym dowiedzieć się czy rozwiązałem to zadanie poprawnie:
−2(2−3x)=−1(1−2x)
−4+6x=−1+2x
6x−2x=4−1
4x=3
10 sty 19:09
Janek191:
Źle

Pomnóż najpierw obustronnie przez −1
10 sty 19:13
hubi: 
Dziękuje
10 sty 19:14
Janek191:
| 3 x − 2 | | 1 | |
| = |
| ; x ≠ 0,5 |
| 1 − 2 x | | 2 | |
(3 x − 2)*2 = 1 − 2 x
6 x − 4 = 1 − 2x
itd.
10 sty 19:15
Mila:
| | | | 8−9 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| ≠P czyli źle |
| | | | 4−6 | | 2 | |
(2−3x)*2=−(1−2x)
4−6x=−1+2x
5=8x
10 sty 19:16
hubi: Czy to wyjdzie wtedy: 2x−2x=−4+1 ?
10 sty 19:18
hubi: Nie czapomnialem o jednej liczbie i mi tak wyszło zle
10 sty 19:20
Mila:
A skądże masz to 2x−2x?
Rozwiązałam poprawnie.
| | 5 | |
Możesz sprawdzić, czy L=P dla x= |
| |
| | 8 | |
10 sty 19:54