kolejka
Sysia: Dziesięcioro dzieci ustawiło się w sposób losowy w kolejce. Jakie jest prawdopodobieństwo tego,
że dwoje ustalonych dzieci będzie stać obok siebie?
10 sty 20:17
Janek191:
I Ω I = 10 !
I A I = 2*9* 8 !
więc
10 sty 20:20
Janek191:
12xxxxxxxx
x12xxxxxxx
xx12xxxxxx
xxx12xxxxx
xxxx12xxxx
xxxxx12xxx
xxxxxx12xx
xxxxxxx12x
xxxxxxxx12
oraz 9 ( zamieniamy 1 z 2)
10 sty 20:23
Sysia: | | 1 | |
Wynik to |
| ? Dobrze przeliczyłam? |
| | 90 | |
10 sty 20:29
Janek191:
| | 18 * 8 ! | |
P(A) = |
| = |
| | 8 ! * 9 *10 | |
10 sty 20:31
10 sty 20:32
Sysia: Fakt, dziekuje
10 sty 20:34