funkcja wymierna
nahh: | | x+p | |
Wyznacz te wartości parametru p , dla których dziedziną funkcji f (x) = |
| |
| | (p2−9)+(p+3)x+1 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Wyjaśni ktoś po kolei?
10 sty 13:31
Jerzy:
Dobrze przepisany mianownik ?
10 sty 13:35
Jerzy:
Popraw mianownik.
10 sty 13:36
nahh: (p2−9)x2+(p+3)x+1
10 sty 13:39
Jerzy:
Czyli mianownik nie może się zerować, zatem:
1) p2 − 9 ≠ 0
2) Δ < 0
10 sty 13:41
nahh: czemu nie może się zerować?
10 sty 13:45
Jerzy:
Bo nie istnieje dzielenie przez 0
10 sty 14:35
Adamm: no właśnie, nie ma definicji dzielenia przez 0 w tej algebrze w której zazwyczaj pracujemy
10 sty 14:38
nahh: ok, czyli trzeba jeszcze napisać, że p=/=−3
czyli p należy do R/{3;−3}
Czemu delta <0?
10 sty 15:06
Jerzy:
Bo wtedy trójmian w mianowniku nie ma miejsc zerowych.
10 sty 15:09
Adamm: najpierw sprawdzasz co jeśli p2−9=0, bo w jednym przypadków ta funkcja liniowa jest funkcją
stałą
delta ujemna żeby nie było liczb dla których mianownik jest równy zeru
10 sty 15:10
Jerzy:
p ≠ − 3 automatycznie wyklucza funkcję stałą w mianowniku.
10 sty 15:12
Adamm: ale zadanie było wyznacz wszystkie wartości p dla których dziedziną jest zbiór liczb
rzeczywistych,
pisząc p≠−3 wykluczasz rozwiązanie
10 sty 15:16
nahh: Dzięki za próby wytłumaczenia, ale chyba zapytam nauczyciela jak to zrobić,
bo dość opornie mi to idzie
10 sty 15:18