geometria analityczna
łahcim: Punkty A=(−2,−2) B=(1,0) C=(3,8) D=(1,5) Są wierzchołkami czworokąta
Oblicz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych (prostych) AC BD
10 sty 23:23
5-latek: Wyznacz rownania tych prostych i potem przyrownaj je do siebie
Przeciez to jest proste zadanie
10 sty 23:26
jc:
C−A=(5,10) || (1,2) = u
D−B=(0,5) || (0,1) = v
P=A+tu = B + sv
x=−2+t = 1
y=−2+2t=s
x=3, t=3, y=s=4, czyli P=(3,4)
10 sty 23:55
Mila:

A=(−2,−2) B=(1,0) C=(3,8) D=(1,5)
prosta DB:
x=1
Prosta AC:
AC
→=[5,10]
10(x+2)=5*(y+2)
5y+10=10x+20
y=2x+2
y=2*1+2=4
P=(1,4) − punkt przecięcia
11 sty 00:01
jc: Oj, oczywiście x=1, co było zresztą napisane
x=−2+t = 1
y=−2+2t=s
tylko potem się błędnie przepisało
11 sty 00:36