.
Janek: Zbadaj zbieżność szeregu.
∞
n=2
10 sty 21:20
Adamm: | | 5√n+2 | n4 | |
limn→∞ |
|
| = 5 |
| | n4−2n2+5 | √n | |
| | 1 | |
zatem ze zbieżności ciągu |
| wynika zbieżność danego ciągu |
| | n7/2 | |
10 sty 21:27
Adamm: szeregu raczej
10 sty 21:27
Janek: kompletnie nic z tego nie rozumiem, można jakoś jaśniej?
10 sty 21:31
jc: Szereg zbieżny. Od pewnego miejsca wyrazy szeregu są mniejsze od 1/n3=n−3
bo n−ty wyraz Twojego szeregu / n−3 →0.
10 sty 21:32
Adamm: to się nazywa kryterium ilorazowe lub inaczej kryterium porównawcze w postaci granicznej
10 sty 21:40
jc: Adam, tak właśnie jest.
10 sty 21:54