Całka nieoznaczona niewymierna do obliczenia
Marek: Dobry wieczór, mam do rozwiązania całkę nieoznaczona niewymierną ze zbioru Krysickiego
Włodarskiego,na zajęciach braliśmy niestety tylko wymierne a do tych jeszcze nie doszliśmy,
Trochę się nad tym głowię bo na razie wiem tylko tyle że mogę zrobić tak: x+1=t
6 dalej już nie
wiem
10 sty 22:16
rozbij na 2 calki: rozbij na 2 calki
10 sty 22:18
Marek: ale jakie? nie widzę jeszcze tego
10 sty 22:23
Adamm: x+1=t
6
dx=6t
5dt
| | (t6−1)t5 | |
6∫ |
| dx = −6∫(t5+t4+t3+t2+t+1)t3 dt |
| | t2−t3 | |
10 sty 22:26
Marek: przepraszam za osobę powyżej ale ktoś się chyba za mnie podszywa dość perfidnie..
10 sty 22:29
Marek: z góry dziękuje bardzo
10 sty 22:35