prawdopodobieństwo
Maryla27: Rzucamy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w szóstym rzucie otrzymamy trzecią
reszkę?
10 sty 23:10
Maryla27: Proszę o pomoc.
11 sty 21:53
wmboczek: połowa prawdopodobieństwa w 5 rzutach 2 reszki (Bernoulli)
11 sty 22:01
Mila:
|Ω|=2
6
A− w szóstym rzucie otrzymamy trzecią reszkę
(R,R,O,O,O,
R)− jedno ze zdarzeń sprzyjających
11 sty 22:03
Maryla27: Pięknie dziękuję.
11 sty 22:09
Maryla27: Chciałabym jeszcze zapytać
| | 1 | |
Czy 5! w liczniku to |
| * 6! ? |
| | 6 | |
11 sty 22:27
Mila:
| 5! | | 1*2*3*4*5 | |
| = |
| = permutacja z powtórzeniami |
| 2!*3! | | 1*2*1*2*3 | |
5 elementów ustawiasz na 5! sposobów, ponieważ 2R są między sobą
nierozróżnialne i 3 O tez, to dzielimy przez (2!*3!)
5!=1*2*3*4*5
| 1 | | 1 | |
| *6!= |
| *1*2*3*4*5*6=1*2*3*4*5=5! |
| 6 | | 6 | |
11 sty 22:34
Maryla27: Już rozumiem. Bardzo dziękuję.
11 sty 22:37