wykonać działanie na liczbach zespolonych
nieuk: ((cosx+isinx)(sinx−icosx))2=
(cosx+isinx)2(sinx−icosx)2=
(cos2x+2isinxcosx−sin2x)(sin2x−2isinxcosx−cos2x)=
sin2xcos2x−2cos2xisincosx−cos4x+2sin2xisinxcosx+4sin2xcos2x−2cosxisi
nxcox−sin4x+2sin2xisinxcosx+sin2xcoc2x
co mam z ty zrobic?
10 sty 21:27
Adamm: ((cosx+isinx)(sinx−icosx))
2
((cosx+isinx)(sinx−icosx))
2=(cos(2x−π/2)+isin(2x−π/2))
2=cos(4x−π)+isin(4x−π)
10 sty 21:32
Mila:
((cosx+isinx)(sinx−icosx))2=
=(cos2x+isin2x)*(sin2x−icos2x)=sin2x*cos2x−icos22x+i sin22x−i2sin2xcos2x=
=2sin2xcos2x−i(cos22x−sin22x)=sin(4x)−i cos(4x)
10 sty 23:34