q
Vex: Mam do zapisania za pomocą def cauchyego
Na zajęciach robiliśmy to tak
| | sinx | |
⋀ V ⋀ xe(−ξ,+ξ) => |
| e(1−ε,1+ε) |
| | x | |
ε>0 ξ>0 xeR,x≠0
Jak to samo zapisać używając tego zapisu Cauchyego?
⋀ V ⋀ [|x−x
0|< ξ) => (|f(x)−g|< ε)|
ε>0 ξ>0 xeS(x
o)
10 sty 22:27
10 sty 22:29
Vex: a x0 = 0?
10 sty 22:29
Adamm: | | sinx | |
x0=0 ale tam jeszcze powinno być 0<|x|<ξ ⇒ | |
| −1|<ε |
| | x | |
10 sty 22:31
jc: Vex, x ∊ (a−δ, a+δ) oznacza to samo, co |x−a| < δ.
W każdym przypadku masz definicję Cauchyego.
Pamiętaj o uwadze Adamma, jak liczymy granicę w punkcie x0, to nie wolno
nam brać x równego x0.
10 sty 22:44
Vex: Ale ta granica ma x0−>0 i dlatego tak napisalem by ująć to w def
10 sty 22:56
jc: Vex, chodziło mi o to, że różnica pomiędzy zapisem z przedziałami, a zapisem z odległością
jest prawie niezauważalna, ale może dlatego, że w zastosowaniach moduł zawsze
oznacza odległość, a przedział często jest jakimś otoczeniem.
Ale są przykłady, kiedy moduł używamy w innym znaczeniu np.
max(x,y)=( |x−y| + x + y)/2
10 sty 23:13