objętość prostopadłościanu
gorc: W prostopadłościanie przekątne podstawy mają długość równą d i tworzą kąt o mierze α .Przekątna
prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze β.
Oblicz objętość prostopadłościanu .
10 sty 17:38
Janek191:
| | d | | d | | d2 | |
Pp = 2*0,5* |
| * |
| *sin α + 2*0,5* |
| sin (1800 −α) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | d2 | | d2 | |
= |
| sin α + |
| sinα = 0,5 d2 sin α |
| | 4 | | 4 | |
więc
V = P
p*h = 0,5 d
2 sin α*d tg β = 0,5 d
3 sin α*tg β
10 sty 19:06