funkcja wymierana
nahh: | | x2+mx+4 | |
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja g(x)= |
| ma dwa miejsca |
| | x2−4x+5 | |
zerowe.
10 sty 13:28
Jerzy:
Jedyny warunek: Δ > 0 , bo mianownik nigdy się nie zeruje.
10 sty 13:30
nahh: chyba rozumiem, ale wolę się upewnić, że dobrze myślę:
mnożymy przez dół, zapisujemy warunek, że delta>0
i odpowiedź to x należy do (−
∞;−4) suma (4;
∞), tak?
10 sty 13:38
nahh: aha, no i trzeba też zapisać, że dziedzina należy do R
10 sty 13:41
Jerzy:
Δ = m2 − 4*4 = m2 − 16
m2 − 16 < 0 ⇔ (m + 4)(m − 4) < 0 ⇔ m ∊ (−4;4)
10 sty 13:43
nahh: tak zrobiłam, dziękuję
10 sty 13:46