granica
jc: Znajdź granicę ciągu nxn, wiedząc, że x1 = 1/2, xn+1=xn−xn2.
10 sty 22:51
jc: Adamm, to było zadanie wybrane specjalnie dla Ciebie.
Na problem trafiłem rozpatrując oscylator ze szczególnym tłumieniem.
10 sty 23:57
Adamm: ciąg x
n jest malejący, x
n+1−x
n=−x
n2
ciąg x
n jest również ograniczony z dołu przez 0
jeśli x
n ma mieć granicę to musi ona wynosić 0, ponieważ wtedy g=g−g
2 czyli g=0, ponieważ
jest ograniczony i monotoniczny to dąży do 0
| | 1 | |
wnioskując, ciąg |
| jest rosnący i dąży do ∞, mamy więc |
| | xn | |
11 sty 01:53
jc: Gratulacje

Nauczyłeś mnie, jak stosować tw. Stolza. Dziękuję.
11 sty 13:08