granica
ol: jak policzyc granice bez pochodnych lim x →0 (x−sin2x)/(x−tg3x)
10 sty 00:13
Nikoo23: Stosując regułę de l'hospitala ułatwisz sobie liczenie.. masz tu wyrażenie nieoznaczone
Pochodne licznika i mianownika nie są tutaj trudne do policzenia,
| 1 − 2cos2x | | 1 | |
| no i granica szybko wychodzi |
| |
| 1−3/cos23x | | 2 | |
10 sty 00:27
ol: No musze zrobić bez pochodnych w tym jest problem
10 sty 00:30
Janek191:
| | x −sin 2 x | | | | 2x | |
f(x) = |
| = |
| * |
| = |
| | x − tg 3 x | | | | 3x | |
więc
| | 2 | | 0, 5 − 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 13 − 1 | | 2 | |
x→0
10 sty 01:11
Janek191:
?
10 sty 16:46