pierścienie wielomianów
Benny: W pierścieniu Zm rozłożyć wielomian 2X3+6X+2 na iloczyn czynników nierozkładalnych dla
m=5,7,11
Dla m=5 sprawdzałem kolejne wartości czy się zeruje, dostałem, że dla 1.
Wynika z tego, że wielomian ten możemy zapisać w postaci (X−1)(AX2+BX+C). Dalej przyrównuje
wielomiany i dostaje współczynniki trójmianu i postępuje analogicznie.
Dostaje 2X3+6X+2=(X−1)(X−2)(2X+1). Czy jest jakiś szybszy sposób na to? Musi być, bo co jeśli
dostaniemy większe modulo?
10 sty 12:42
Saizou : Dzielenie wielomianów
10 sty 13:45
jc: Nic nie stracisz rozpatrując wielomian X3+3X+1 oraz rozkłady na wielomiany
postaci X+a, X2+aX+b.
X3+3X+1 = (X+4)(X+3)(X+3), Z5
X3+3X+1 = X2(X+3) + 4 X(X+3) + 5 (X+3) = (X2+4X+5)(X+3), Z7
(wielomian kwadratowy jest nierozkładalny)
10 sty 14:42