Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji
Malutka 1234: Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji oraz narysować wykres
pochodnej.
1) F(x)=
x2x−2
2) F(x)= ln
2 x − lnx
3) f(x)= x
2 lnx
4) f(x)= x Lnx
6) f(x)= xe
−2x
7) f(x) = xe
−x2
8) f(x)=
e−xx2 −1
9) f(x)= ln
2x +
2+xx
10) f(x) = e
x−1 −e
x
10 sty 13:46
Jerzy:
I co , liczysz na gotowca ?
10 sty 13:47
Malutka 1234: Nie po prostu chce sprawdzić czy rozwiązane które zrobiłam jest dobrze i sprawdzić z wynikami
10 sty 13:53
Jerzy:
To pokaż pierwszy przykład , to Ci sprawdzę.
10 sty 13:54
Malutka 1234: Bo liczyłam pochodne z których nie wiem jak zrobić wykres
10 sty 13:54
Jerzy:
Pokaż tą pochodną.
10 sty 13:57
Malutka 1234: F(x)= x2x−2
D= R \{2}
F'{x) = (x2)' * (x−2) − x2 * (x−2)'(x−2)2= 2x*(x−2) −x2 *1(x−2)2=
x2−4x(x−2)2
X2 −4x=0
X(x−4)=0
X=0
X−4=0
X=4
F. Rosnąca (−∞,0) oraz ( 4,∞)
F.malejąca ( 0,2) oraz (2,4)
X Max = 0
Y Max = 0
X min = 4
Y min = 8
A wykresu nie umiem na tel zrobic
10 sty 14:09
Malutka 1234: F'(x) = (ln x2) − (ln x)'= ( 1x)2 − 1x
10 sty 14:13
Jerzy:
Pochodna dobrze , gorzej interpretacja.
f rosnąca dla : x ∊ (−∞,0) U ( 4;+∞)
f malejąca dla: x ∊ (0,4)
max lokalne dla x = 0
min lokalne dla x = 4
Wukres pochodnej niepotrzebny, dla jej analizy , wystarczy tylko wykres jej licznika.
10 sty 14:16
Jerzy:
2) Pochodna żle policzona.
10 sty 14:18
Malutka 1234: F'(x) = (x2)' * lnx + x2 * (lnx)'= 2xlnx + x2 * 1x =2xlnx + x2x=2xlnx+ x1 =
2xlnx +x
I jak to narysować dajmy na to albo jak policzyć te ekstrema
10 sty 14:23
Malutka 1234: Ale jak może być od 0 do 4 skoro x nie może być 2 bo wtedy w mianownik bedzie 0
10 sty 14:24
Malutka 1234: To jak policzyć ta druga pochodną
10 sty 14:25
Jerzy:
W punkcie x = 2 jest asymptota pionowa.
2) Popraw pochodną.
3) f'(x) = x(2lnx + 1) .. teraz miejsca zerowe.
10 sty 14:27
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 2lnx − 1 | |
2) f'(x) = 2lnx* |
| − |
| = |
| |
| | x | | x | | x | |
10 sty 14:28