Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych
pikolo: Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych ?
d) f(x)= m−3x , g(x)=x+m
10 sty 19:18
pikolo: Wiem że pewnie trzeba założyć że mają i przyrównać je do siebie
10 sty 19:19
pikolo: m−3x = x+m
10 sty 19:20
pikolo: m−3=x²+mx
10 sty 19:21
pikolo: x²+mx−m+3=0
10 sty 19:22
pikolo: I teraz dalej nie wiem co zrobić. Pomoże ktoś

?
10 sty 19:22
pytanko: Dla m różnego od −6 i od 2, ale nie jestem pewien
10 sty 19:23
pytanko: Dla m równego, nie mają punktów wspólnych, źle napisałem
10 sty 19:24
pikolo: m (−6;2) taki przedział podany jest w odpowiedziach
10 sty 19:26
zef: x
2+mx=m−3
x
2+mx−m+3=0
zał. Δ<0
Δ=m
2+4m−12
m
2+4m−12<0
Δ
m=16+48=64
Odp: m∊(−6;2)
10 sty 19:28
pikolo: A ten przedział się bierze stąd jak narysujemy parabolę
10 sty 19:31
zef: Tak.
10 sty 19:33
pikolo: Dziękuję bardzo
10 sty 19:35