całki
OLa123: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tych całek:
∫x
3√x−4dx
10 sty 11:41
Jerzy:
1) u = x v' = (x − 4)
1/3
| | 3 | |
u' = 1 v = |
| (x − 4)4/3 |
| | 4 | |
10 sty 12:04
OLa123: a 1 można tez przez podstawienie np. t
3=x−4
10 sty 12:06
Jerzy:
Można.
10 sty 12:09
OLa123: a 2 i 3? tez ? czy jest jakiś prostszy patent
10 sty 12:10
Jerzy:
Możesz podstawiać, bo liczenie przez części w tego typu całkach wymaga umiejetności
liczenia niektórych całek w pamięci
10 sty 12:25
jc:
| | x dx | | 1 | | (2x+3) − 3 dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 4√2x+3 | | 2 | | 4√2x+3 | |
| | 1 | |
= |
| ∫ [ (2x−3)3/4 − 3 (2x−3)−1/4 ] dx |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (2x−3)7/4 − (2x−3)3/4 |
| | 7 | |
10 sty 12:29
jc:
x2 (x+2)−1/3 = [(x+2)−2]2 (x+2)−1/3 =
=[(x+2)2 − 4 (x+2) + 4] (x+2)−1/3 = (x+2)5/3 − 4 (x+2)2/3 + 4(x+2)−1/3
3 ∫ = (3/8) (x+2)8/3 − 4 (3/5) (x+2)5/3 + 4 (3/2) (x+2)2/3
10 sty 12:35
OLa123: ok dzięki Wam wielkie
10 sty 16:01