Granica, trygonometria
Scyzoryk: Podaj granicę (bez wykorzystania pochodnych):
Udało mi sie doprowadzić do:
| | 1−cos(x) | |
limx→0 |
| |
| | x2*cos(x) | |
Pomocy

, pozdrawiam
10 sty 17:02
Metis: ... tgx/x3 − sinx/x3 =
tgx/x* 1/x2 − sinx/x*1/x2 spróbuj tak
10 sty 17:15
Scyzoryk: Dziękuję

!
10 sty 17:21
Metis: Wyszło ?
10 sty 17:22
Adamm: Metis, co to zmienia bo nie rozumiem
10 sty 17:22
Metis: No własnie nie wychodzi

Podałem na szybko i nie sprawdzałem
10 sty 17:23
Adamm: 1−cosx=2sin
2(x/2)
| 1−cosx | | 1 | sin2(x/2) | | 1 | |
| = |
|
| → |
| |
| x2 | | 2 | (x/2)2 | | 2 | |
10 sty 17:39
Scyzoryk: Haha, faktycznie, napisałem jak debil i rozwiązałem. Ale dziękuje i tak
10 sty 18:08
Janek191:
Tam w mianowniku brakuje cos x, ale cos x → 1, gdy x → 0
10 sty 18:16
Scyzoryk: Dokładnie, już mi się udało, dziękuje za pomoc!
10 sty 18:34
Mariusz:
| sin(x)−sin(x)cos(x) | |
| | | cos(x) | |
| |
| |
| x3 | |
| sin(x)−sin(x)cos(x) | | sin(x)(1−cos(x)) | |
| = |
| |
| x3cos(x) | | x3cos(x) | |
| | sin(x) | 1−cos(x) | |
= |
|
| |
| | x | x2cos(x) | |
Można też było przemnożyć przez taką jedynkę aby w liczniku dostać różnicę kwadratów
ale pomysł Adama też jest dobry
10 sty 18:44