własności f. kwadratow.
Natiss.x3: O funkcji kwadratowej wiadomo, że dla argumentu x = −1 przyjmuje wartość największą równą 4
oraz jednym z miejsc zerowych jest −3.
a)podaj zbiór wartości − czy zbiór wartości to (−∞, 4> ?
b) wyznacz drugie miejsce zerowe − nie umiem
c) podaj zbiór wszystkich argumentów, dla których przyjmuje ujemne wartości− nie umiem
d) podaj maksymalny przedział, w którym jest rosnąca − nie umiem
e) wyznacz wzór w postaci iloczynowej/kanonicznej − nie umiem
Proszę chociaż o wskazanie co i jak.
10 sty 19:31
pikolo: A nie ma podanego żadnego wzoru tej funkcji?
10 sty 19:37
Natiss.x3: Nie właśnie, mam go wyznaczyć dopiero w e)
Podobno a, b, c, d da się zrobić z rysunku, bez obliczeń
10 sty 19:42
Janek191:

a)
p = − 1
q = 4
a < 0
x = − 3
y = a*( x − p)
2 + 4 = a*(x + 1)
2 + 4
a*(− 3 +1)
2 + 4 = 0
4 a = − 4
a = − 1
więc
y = − ( x + 1)
2 + 4
===============
ZW = ( −
∞, 4 >
10 sty 19:44
Janek191:
ZW = ( −
∞, q > jeżeli q = f(p) jest wartością największą
10 sty 19:45
parabola:
x
w=p= −1 , y
w=q=4 i x
1=−3
to W(−1,4) A(−3,0)∊ do wykresu
y=a(x+1)
2+4 ⇒ 0=a(−3+1)
2+4 ⇒ a= −1
y= −(x+1)
2+4 −−− postać kanoniczna
a) ZW= (−
∞, 4>
| | x1+x2 | |
b) |
| =p ⇒ ...... x2= 1 |
| | 2 | |
c) y↗ ⇔ x∊( −
∞, p> ⇒ x∊....
d) y=a(x−x
1)(x−x
2) −−− postać iloczynowa
y= .........
10 sty 19:49
Janek191:
b)
x
1 = − 3
p = − 1
więc
− 3 + x
2 = 2*(−1) = − 2
x
2 = − 2 + 3 = 1
=================
Lub
x
2 − p = p − x
1
x
2 − (−1) = − 1 − (−3)
x
2 + 1 = − 1+ 3 = 2
x
2 = 2 − 1 = 1
=============
10 sty 19:50
Natiss.x3: b) p = x1 + x2/ 2
−1 = −3 + x2 / 2
−2 = −3 + x2
−2 + 3 = x2
x2 = 1
Dobrze?
10 sty 19:51
Natiss.x3: O to mi się b udało
10 sty 19:51
Natiss.x3: c) −(x + 1)2 + 4 < 0
−(x2 + 2x + 12) + 4 <0
−x2 − 2x + 3 < 0
Δ = 16
√Δ = 4
x1 = 1
x2 = −3
a to dobrze policzone?
10 sty 20:02
Natiss.x3: tzn. funkcja przymue wartości uemne dla x = 1 i x = −3
10 sty 20:04
Natiss.x3: a w d)
p = −1
a<0
zatem (−
∞, −1)
10 sty 20:10
Janek191:
c) f(x) < 0 ⇔ − (x + 1)2 + 4 < 0 ⇔ (x + 1)2 − 4 > 0 ⇔ (x+1)2 > 4 ⇔
( x+1 < − 2 lub x + 1 > 2 ) ⇔ ( x < − 3 lub x > 1 )
Patrz na wykres 19.44
10 sty 20:14
Janek191:
d)
( − ∞, p > = ( −∞, − 1 >
10 sty 20:15