funkcje
Bartek: funkcja f ma tę własność że tylko dla argumentów −4 oraz 7 przyjmuje wartośc równą −5. Ile
miejsc zerowych ma funkcja g opisana wzorem g(x)=f(x)+5?
10 sty 20:13
Bartek: Nikt nie pomoże?
10 sty 20:38
zef: 2
10 sty 20:39
zef: g(x) jest funkcją f(x) przesuniętą o 5 jednostek w górę.
Skoro w punktach −4 i 7 funkcja f osiągała wartości równe −5 to po przesunięciu całego wykresu
o 5 jednostek w góre automatycznie punkty −4 i 7 staną się miejscami zerowymi
10 sty 20:41
Bartek: No tak!

Tak na to nie spojrzałem

Dzięki

Tylko jak to teraz "matematycznie" zapisać?
f(−4)= −5 i f(7)= −5
g(x)=f(x)+5 u=[0,5] ?
I dalej jak można?
10 sty 20:46
zef: Nie wiem jak to zapisać matematycznie, ale myślę że wyjaśnienie słowne powinno być uznane
10 sty 20:47
zef: f(−4)=−5
f(7)=−5
g(x)=f(x)+5
g(−4)=f(−4)+5
g(−4)=−5+5
g(−4)=0
g(7)=f(7)+5
g(7)=−5+5
g(7)=0
O tak to można matematycznie
10 sty 20:49