równanko kwadratowe
PJ: Witam.
Udowodnij, że jeżeli stosunek rozwiązań równania kwadratowego
ax
2+(2a+b)x+2b−a=0 (a różne od zera) wynosi 3:1,
to 28a
2−20ab+3b
2=0.
Δ= 8a
2−4ab+b
2
znam wzory na rozwiązania, ale nie przychodzi mi nic do głowy, delta nie chce z nimi
współpracować
10 sty 23:15
relaa:
Niech zapisze Pan, jak rozumie zdanie
" stosunek rozwiązań równania kwadratowego wynosi 3 : 1 ".
10 sty 23:36
PJ: x
1/x
2 = 3, no tak to rozumiem
10 sty 23:40
relaa:
W porządku. Teraz niech Pan wyznaczy x1 i skorzysta ze wzorów Viete'a.
10 sty 23:41
PJ: x1−3x2=0 <−−− o to chodzi? hm..
x12−6x1x2+9x22=0? tylko ta 9 mi przeszkadza
10 sty 23:49
PJ: ale chyba można by zapisać sobie
x1 + x2 = ...
x1x2=...
i z tym coś pokombinować, dobrze myślę?
10 sty 23:51
Eta:
x
1=k , x
2=3k
to równanie ma postać; a(x−k)(x−3k)=0
po wymnożeniu otrzymujemy: ax
2−4akx+3ak
2=0
porównujemy:
| | 2a+b | | 4a2+4ab+b2 | |
2a+b= −4ak ⇒ k= |
| to k2= |
| |
| | −4a | | 16a2 | |
i 2b−a= 3ak
2
| | 4a2+4ab+b2 | |
podstawiamy : 2b−a= 3a* |
| ⇒ ........ 28a2−20ab+3b2=0 |
| | 16a2 | |
11 sty 00:03
PJ: o kurczę, ale ładnie, dziękuję
Eta 
a tymi wzorami Viete'a tak z ciekawości jak to pociągnąć? jakby się komuś chciało to może
powiedzieć, nie musi już robić zadania
11 sty 00:08
relaa:
| | −2a − b | | −2a − b | | −2a − b | |
x1 + x2 = |
| ⇒ 4x2 = |
| ⇒ x2 = |
| |
| | a | | a | | 4a | |
| | 2b − a | | 2b − a | |
x1x2 = |
| ⇒ 3x22 = |
| |
| | a | | a | |
| | −2a − b | | 2b − a | |
3 • ( |
| )2 = |
| |
| | 4a | | a | |
11 sty 00:24
Eta:
Z treści zadania : x
1 , x
2= 3x
1
ze wzorów Viete
'a
| | −(2a+b) | | −(2a+b) | |
4x1= |
| ⇒ x1= |
| |
| | a | | 4a | |
| | 2b−a | | 2b−a | |
i 3x12= |
| ⇒ x12= |
| |
| | a | | 3a | |
| | 2b−a | | −(2a+b) | |
to: a* |
| + (2a+b)* |
| +2b−a=0 |
| | 3a | | 4a | |
.....................................
28a
2−20ab+3b
2=0
c.n.w
11 sty 00:25
PJ: Bardzo dziękuję relaa i Eta.
11 sty 00:34