Sprawdź czy istnieje kąt α taki że...
Bomba: Witam, pomoże ktoś w zadaniu?
Sprawdź czy istnieje kąt α taki że sin α = 13, i tg α = −√24
Chciałam wykorzystać to że tg α = sinαcosα
Ale dziwne wyniki mi wychodzą.
10 sty 19:53
Janek191:
| | sin α | |
Wylicz cos α z "1" trygonometrycznej , a następnie oblicz tg α = |
| |
| | cos α | |
10 sty 19:55
Bomba: @Janek191
sin α = 13
więc
cos α = 23
W takim razie tangens by się równał 12
Czyli że taki kąt nie istnieje?
10 sty 19:58
Bomba: A nie przepraszam, zapomniałam wziąść w potęgę, zaraz poprawię
10 sty 19:58
Janek191:
cos α = √1 − sin2α
10 sty 19:59
Janek191:
| | 2√2 | |
cos α = √ 1 − 19 = √ 89 = |
| |
| | 3 | |
Odp. Tak
10 sty 20:01
10 sty 20:02
Bomba: Teraz dobrze wychodzi.

Ale cosinus musi być chyba ujemny bo
√24 ≠ −
√24
Co nie?
10 sty 20:04
Janek191:
Skąd ten minus ?
10 sty 20:04
Mila:
4*sinα=−
√2*cosα
sin
2α+cos
2α=1
| 1 | | 16 | | 1 | | 8 | |
| + |
| = |
| + |
| =1 zgadza się, istnieje |
| 9 | | 9*2 | | 9 | | 9 | |
10 sty 20:05
Janek191:
| | √2 | |
W zadaniu jest tg α = − |
| ? |
| | 4 | |
10 sty 20:05
Bomba: No bo w teśli jest że tg α = − √24
10 sty 20:05
Bomba: treści*
10 sty 20:06
Janek191:
Teraz widać ten minus
10 sty 20:08
Bomba: @Janek191
@Mila
A jeśli zapisałabym tak:
sin2α = 19
cos2α = 89
cosα = (− 2√23) (Minus bo tangens jest na minusie)
tgα = 13 * (− 32√2) = (− 12√2) * 2√22√2 = (− 2√24√4) = (−
√22√4) = (− √24)
To by było dobrze?
10 sty 21:03
Bomba: Dziwnie się jakoś to u mnie rysuje
10 sty 21:03
Bomba: o Adamm dzięki!
10 sty 21:09
Mila:
10 sty 21:20